"Бджоли в моєму житті були присутні завжди, тому що мій дідусь займався бджільництвом"
24-річний Назарій половину свого життя займається бджільництвом. Ві зазначив, що нині навчає цій справі дітей і дорослих. У власному блозі, як науковець та аспірант у сфері бджільництва, розвіює поширені міфи про мед.
У 2013 році я вперше побачив кафедру бджільництва. Я не зовсім розумів, що це таке, але тоді вперше подумав: якщо цьому навчають, якщо існує професія бджоляра, значить і я можу цим займатися. Я почав чистити рамки, готувати вулики, а вже наступного сезону ми поїхали до дідового друга, купили бджіл — і все. Відтоді я з бджолами".
Зі слів Назарія, його пасіка починалась із однієї бджолиної сім’ї.
"Моя перша бджолина сім’я жила просто на дереві. А далі все розвивалося вже по наростаючій. Сьогодні ми маємо 150 бджолиних сімей. У нас є свої методи зимівлі: спеціальна подушка, особливий холстик".
Чоловік розповів, продукти бджільництва із власної пасіки та інструменти для бджолярів продає в Україні та за кордоном. Свій магазин вважає своєрідним пунктом з обміну знаннями.
"Коли людина приходить по мед, вона може випадково зустрітися з пасічником — і тоді починається консультація без жодного запису чи формального консультанта".
Пасічник зазначив, що розробив власний курс з основ бджільництва та навчає цьому охочих. За знаннями приходять не тільки українці, а й жителі Фінляндії, Німеччини та Канади. За словами Назарія, зараз найбільшим попитом у його магазині користується пилок.
"За сезон збираємо 250-300 кілограм пилку".
Чоловік вважає пилок унікальним продуктом бджільництва. Назарій розповів секрети його збору.
"Бджілка проходить через отвір — його діаметр підібраний саме під її розмір, так, щоб лапки з пилком проходили з невеликим зусиллям. Обніжжя відпадає й потрапляє в контейнер крізь решітку, звідки ми його вже забираємо. Це, передусім, імуностимулятор для людини. В ньому дуже велика кількість мікро і макроелементів.
Назарій Білько розпочав будівництво цеху для виробництва і переробки продуктів бджільництва. Він зазначив, робить усе можливе, щоб український ринок міг конкурувати з європейським.