Підбір лінз для очей: що варто враховувати?

original 1349356845На сьогодні зручним та безболісним методом корекції зору є лінзи. Поганий зір може бути спричинений багатьма факторами - неправильне харчування, погана екологія, постійні стреси, або ж травмування, захворювання очей. Тож, лінзи по ефективності застосування нічим не поступаються окулярам, а ще їх комфортно носити, не змінюють зовнішнього вигляду, хоча й не усім підходять. А до їх вибору потрібно підходити виважено та ретельно.

Критерії підбору лінз для очей

Перше, що треба запам'ятати - не варто пробувати підбирати лінзи самостійно. Це може не тільки призвести до так званого синдрому "сухого ока", а й погіршити зір. Проконсультуватися варто у лікаря офтальмолога, а от купити все необхідне можна в інтернет-магазині https://glazok.net.ua/, де є не тільки лінзи, а й засоби для їх догляду.

Лікар може застосувати ряд критеріїв по підбору необхідної моделі продукту:

  • кривизну рогівки, яку він визначає спеціальним інструментом під назвою каротиметр;
  • використати комп'ютерну діагностику та провести аберометрію чи кератотопографію. Ці методи використовують для визначення дефектів оптичної системи, нерівномірних ділянок. Часто без цих обстежень в оптиках лінзи просто не продадуть;
  • розмір ока;
  • провести тест Ширмера для визначення продуктивності вологи з очей. Якщо є проблеми з цим, то можна застосувати силікон-гідрогелеві моделі, але строго за призначенням лікаря;
  • встановлення розбіжностей між корекцією оптичної сили окулярів і лінз;

Лише на основі всебічної діагностики, офтальмолог надає варіант для примірки, якщо все добре і пацієнт комфортно себе почуває - значить лінзи підібрано правильно.

Ступінь жорсткості та матеріал

Сама лінза може бути достатньо жорсткою або м'якою. Перші мають відчутну корегувальну та профілактичну дію та значно міцніші. До того ж, використовувати зволожувальні краплі для таких моделей не потрібно, але адаптація може тривати довше і ціна їх більш висока.

Що стосується м'яких, то вони більш слабко виправляють дефекти зору, а матеріал тут менш міцний та часто рветься. Мають більш доступну ціну і прості у заміні зношеного інструменту.

Важливим є також матеріал виробу, адже кисень має поступати до рогівки без перешкод. Газопроникність або здатність пропускати повітря - важливий фактор у виборі моделей лінз. Якщо кисень погано буде поступати, це може призвести до важких патологій.

Є два найбільш поширених варіантів виробу:

  • з НЕМА - чистий гідрогель;
  • з силікону та гідрогелю - силікон-гідрогелеві.

З гідрогелю лінзи дають чіткий зір, відсутність побічних ефектів, алергій, однак мають погану газопроникність. Силікон-гідрогелеві дуже популярні за рахунок того, що їх не потрібно часто змочувати та оптимально пропускають повітря.

Як обрати лінзи та які саме - без сумніву визначає лікар-офтальмолог. Не варто самостійно ставити собі діагноз та купувати вироби, адже можна лише погіршити ситуацію з зором. Тож, вдала консультація та вибір оптимальних лінз - початок на шляху до нормалізації зору!

0
репостів
0
репостів