Розділ Суспільство

Прокурор з Шепетівки відсудив ще більше грошей за своє звільнення

Автор 04 серпня 2021, 13:47

Шостий апеляційний адміністративний суд збільшив суму за час вимушеного прогулу, яку генпрокуратура має виплати першому заступнику прокурора Хмельницької області (2012-2014 роки) і експрокурору області Руслану Мартиненку. Про це свідчить постанова суду від 20 липня.

За матеріалами справи Мартиненка звільнили 23 жовтня 2014 року на підставі Закону України «Про очищення влади». Видаючи спірний наказ про звільнення, генпрокуратура керувалася одним лише фактом – зайняття Мартиненком у минулому певної посади (з 4.09.2012 до 12.03.2014 року посади першого заступника прокурора Хмельницької області).

Також апеляція зіслалась на справу № 800/186/17, в якій Верховний суд дійшов висновку, що застосовані люстраційним законодавством заходи, не можуть вважатися заходами юридичної відповідальності, оскільки не є санкцію за конкретне протиправне діяння. Їхня мета полягала у відновленні довіри до органів державної влади, а не притягненні до відповідальності відповідних посадових осіб.

У цьому контексті апеляційний суд заявив, що генпрокуратура не надала доказів належності позивача до кола осіб, які своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснювали заходи (та/або сприяли їх здійсненню), спрямовані на узурпацію влади президентом Віктором Януковичем, підрив основ національної безпеки і оборони України або протиправне порушення прав і свобод людини. При цьому посада, яку займав експрокурор Мартиненко, не є політичною.

Крім цього, апеляція наголосила: Окружний адміністративний суд Києва, який 5 лютого 2021 року виніс рішення на користь Мартиненка, не врахував у розрахунку середнього заробітку за час вимушеного прогулу коефіцієнт підвищення, на який необхідно прокоригувати виплати позивачу. Після перерахунку сума виплат на користь експрокурора зростає з 1 млн 876 тис. грн  до 2 млн 451 тис. грн.

0
репостів
0
репостів