Розділ Суспільство

Суд зупинив рішення про обрання головою Хмельницької облради Віолети Лабазюк

Автор 14 грудня 2020, 18:01

Хмельницький окружний адміністративний суд зупинив рішення про обрання головою Хмельницької облради Віолети Лабазюк від 7 грудня 2020 року, тим самим задовольнивши заяву про забезпечення позову депутата облради від партії «За конкретні справи» Вадима Лозового, який заявив, що під час підрахунку голосів лічильна комісія врахувала два бюлетені з некоректно проставленими позначками.

Відповідну ухвалу 14 грудня виніс суддя Петро Салюк. Як з’ясував суд, підставою для зверення до суду депутата Лозового, який входив до лічильної комісії обллади, виявилися обставини, які виникли за результатами голосування з обрання голови ради. Під час підрахунку голосів лічильна комісія врахувала два бюлетені, на яких некоректно проставлено позначки.

Ідентичні позови були подані депутатами Оксаною Бочкарьовою та Олександром Розізнаним.

Суд також зазначив, що двоє членів лічильної комісії (Вадим Лозовий і Олександр Розізнаний) виклали та зареєстрували окремі думки до протоколу з обрання голови ради.

“Зважаючи на встановлені обставини, спірним є вставновлення результатів таємного голосування, оскільки за наявними матеріалами вбачається вірогідність порушення лічильною комісією вимог ст. 60, 81 Регламенту (обласної ради – НГП). Отже, враховуючи ту обставину, що за наслідками неврахування спірного бюлетеня, кандидат на посаду голови обласної ради Віолета Лабазюк мала одержати лише 31 голос за обрання її головою, тобто в даному випадку є спірним набрання вказаним кандидатом необхідної кількості голосів, що передбачено ч.7 ст. 81 Регламенту. У зв’язку з цим, відповідно до приписів ст. 81 Регламенту Хмельницької обласної ради, у випадку не отримання жодним із кандидатів більше половини голосів від загальної кількості депутатів, мають відбутись повторні вибори. При цьому, як встановлено судом, повторні вибори не були призначені, а спірні бюлетені зараховані на користь кандидатки Лабазюк В.О. внаслідок чого спірним є набуття повноважень голови Хмельницької обласної ради”, – сказано в ухвалі.

Ухвала Хмельницького окружного адміністративного суду підлягає негайному виконанню з дня її винесення. При цьому її можна оскаржити до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом 15 днів.

Як поінформував радник голови ради на громадських засадах Андрій Сорокопуд, у діях депутатів, які подали позови в суд, вбачається ряд порушень, оскільки відсутня очевидність порушення і суд не мав підстав для задоволення заяви.

Враховуючи зазначене, апеляційна скарга буде направлена до Сьомого апеляційного суду, окрім того буде звернення до Вищої ради правосуддя. Віолета Лабазюк зауважила, що її повноваження, як голови ради, призупинено і це вона розглядає як політичний тиск. Водночас, очільниця облради зазначила:

«Попереду обов’язкове прийняття обласного бюджету на 2021 рік, а це – відповідальність перед нашими виборцями. Але, на жаль, не всі політичні сили зацікавлені у конструктивній роботі обласної ради. Переконана, що закон на нашій стороні і все скоро стане на свої місця. Немає сумніву у тому, що ми спільно та злагоджено працюватимемо над вирішенням важливих завдань життєдіяльності області. Адже для мене головне не те, яку посаду обійматиму як депутат обласної ради, а те – наскільки ефективно працюватиму на благо Хмельниччини, аби виправдати високу довіру виборців».

0
репостів
0
репостів