Розділ Суспільство

Мінрегіон залишить Шепетівський район при будь-яких варіантах

Автор 27 березня 2020, 20:05

У Міністерстві розвитку громад і територій обговорили з регіональною владою формування адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня у Хмельницькій області.

"Надзвичайна ситуація, пов’язана з розповсюдженням коронавірусу, унеможливлює зустрічі віч-на-віч для обговорення питань реформи місцевого самоврядування. Але це не означає, що треба зупинитися і чекати. Сучасні засоби комунікації 1WIN дозволяють достатньо якісно дискутувати навіть на такі складні теми, як формування нового адмінтерустрою субрегіонального рівня. За час карантину маємо обговорити і напрацювати усі необхідні рішення, а пізніше – оперативно прийняти їх в Парламенті та Уряді. Ми і без того мали досить стислі терміни для завершення основного етапу децентралізації – створення спроможних громад і районів, – а тепер вони ще скоротилися, а обставини – ускладнилися. Тож маємо використовувати усі можливості, щоб критично не відійти від попереднього плану і довести таки децентралізацію до логічного кінця. Як показують соціологічні дослідження, цього чекають більшість українців."

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад і територій В’ячеслав Негода під час відеоконференції щодо формування адмінтерустрою субрегіонального рівня Вінницької, Волинської, Донецької, Житомирської, Херсонської, Хмельницької областей.

Це перше онлайн-обговорення з запланованих на найближчі тижні. Такі онлайн-конференції Мінрегіон планує провести з усіма регіонами. До них залучатимуться народні депутати, експерти, представники обласних державних адміністрацій та асоціацій органів місцевого самоврядування. За результатами цих обговорень обласні державні адміністрації доопрацюють свої пропозиції перед тим як подавати їх на розгляд Уряду.

«В процесі формування нових районів (округів, повітів, чи як би вони не називалися) важливо пам’ятати, що вони створюються виключно для організації державної виконавчої влади на місцях. Це вже будуть не ті райони, куди людям потрібно їздити за послугами: адміністративними, соціальними, медичними та іншими. Усі послуги ми передаємо на рівень спроможних громад. В районах залишаться лише служби, які координуватимуть діяльність державних органів, а отже «їздити в район» вже не буде за чим», – сказав В’ячеслав Негода.

По Хмельницькій області ОДА пропонує 5 проектних районів: Городоцький, Кам’янець-Подільський, Старокостянтинівський, Шепетівський, Хмельницький.

Експерти пропонують варіанти на 5 та на 4 райони (без Городоцького, оскільки м. Городок є замалим для того, щоб бути адмінцентром майбутнього району). Були також пропозиції щодо утворення навіть трьох районів: Кам’янець-Подільського, Шепетівського, Хмельницького.

«Є питання по потенційному Городоцькому округу. Чи потрібен він? Поки питання відкрите, але схиляємось до того, що не потрібен», – сказав народний депутат Віталій Безгін.

За тривалою епопеєї щодо зміни формування нового адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня у Хмельницькій області слідкуйте на цій сторінці.

Останнє редагування 28 березня 2020, 12:24
0
репостів
0
репостів