Розділ Суспільство

Через скарги пасажирів районні чиновники зустрічались з перевізниками

Автор 02 жовтня 2019, 16:03

1 жовтня 2019 року під керівництвом голови райдержадміністрації Віталія Бузиля відбулась нарада із перевізниками Шепетівського району з питання здійснення перевезення пільгових категорій громадян. У нараді взяли участь перший заступник голови адміністрації Сергій Пономарьов, заступник голови районної ради Артур Мовсісян, селищний, сільські голови, керівники окремих структурних підрозділів райдержадміністрації.

Розпочинаючи нараду Віталій Володимирович зауважив, що до районної державної адміністрації надходять численні колективні скарги жителів Шепетівського району щодо неналежного обслуговування соціально незахищеної категорії громадян на приміських маршрутах загального користування.

«З перевізниками вже неодноразово проводилась роз’яснювальна робота щодо дотримання вимог чинного законодавства, яке регламентує виконання пасажирських перевезень пільгових категорій громадян, але конфлікти виникають знову».

Перший заступник голови адміністрації Сергій Пономарьов поінформував присутніх, що на черговій сесії Шепетівської районної ради буде розглядатись питання про здійснення перевезення пільгових категорій громадян з метою встановлення певних днів для здійснення відповідних перевезень автомобільним транспортом загального користування на території Шепетівського району.

Голова райдержадміністрації рекомендував селищному, сільським головам розглянути можливість виділення у 2020 році коштів на відшкодування втрат за перевезення пільгової категорії громадян. А приватним перевізникам вказав на необхідності дотримання чинного законодавства в частині правил обслуговування пасажирів та виконання пасажирських перевезень пільгових категорій громадян, а також умов укладених договорів, затвердженого розкладу та маршруту руху.

У підсумку учасниками наради було прийнято рішення щодо необхідності об’єднання зусиль для розв’язання проблемних питань у сфері пасажирських перевезень.

ДОВІДКОВО

Проблема пільгових перевезень пасажирів автомобільним транспортом загального користування завжди стояла гостро. Вона і сьогодні залишається однією з основних причин численних скарг автоперевізників та пасажирів-пільговиків. Доки люди використовують сайт з пошуку роботи, чиновники мали б подбати про комфорт мешканців.

Причина такої ситуації у тому, що до 2016 року компенсація за пільгове перевезення автомобільним транспортом здійснювалась за рахунок субвенції з державного бюджету, а на даний час виплати здійснюються виключно з районного бюджету, фінансові ресурси якого обмежені.

З метою вирішення питання пільгового перевезення з кожним перевізником, який працює в районі, укладено договір на здійснення компенсаційних виплат за перевезення пільгових категорій громадян автомобільним транспортом загального користування. Згідно проведених розрахунків та відповідних обстежень кожного маршруту, органами місцевого самоврядування виділяються кошти з місцевих бюджетів на відшкодування перевізникам району. Проте, аналіз показників за 2018 рік показав, що фінансування не достатньо.

Неодноразово у 2019 році проводились наради з перевізниками за участю голови адміністрації Віталія Бузиля, сільських голів, голів ОТГ, з метою досягнення компромісу щодо відшкодування перевізникам витрат за пільгове перевезення автомобільним транспортом. Розглядались та впроваджувались заходи для врегулювання питання, аби соціально незахищені верстви населення, зокрема люди з обмеженими можливостями, ветерани війни, чорнобильці, діти-сироти та інші, могли скористатися своїм правом на пільговий проїзд повною мірою.

Сподіваємося, незабаром болючі питання будуть вирішені, а перевізники та пасажири-пільговики з розумінням віднесуться до проблем, які час від часу виникають.

Шепетівська РДА

Останнє редагування 02 жовтня 2019, 16:13
0
репостів
0
репостів