Розділ Суспільство

Жителя Шепетівщини привітали з 90-річним ювілеєм

Автор 13 січня 2017, 19:18
Днями мешканцю с.Вовківці Шепетівського району, ветерану ІІ світової війни, учаснику визволення України та країн Європи від фашистських загарбників Миколі Леонтійовичу Шадюку виповнилося 90 років. З нагоди такої визначної події до оселі іменинника завітали: заступник голови Шепетівської районної ради Артур Мовсісян, голова Судилківської ОТГ Тетяна Котик, завідувач сектору інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Шепетівської РДА Олекандр Чмир, керуючий справами виконавчого апарату районної ради Микола Капелюх, в.о.старости села Валентина Лавренюк, голова районної ГО «Ветеран Шепетівщини» Олександр Лукашенко та голова первинної ветеранської організації с.Вовківці Володимир Мазур. Про відвідини розповів Сектор інформаційної діяльності Шепетівської РДА
На адресу ювіляра прозвучало багато теплих і зворушливих привітань. Присутні наголосили, що пишаюся тим, що в районі живуть такі люди, як Микола Шадюк – герої, які відстояли рідну землю від фашистської навали. Подякували за проявлений героїзм у роки війни, а також висловили впевненість, що самовідданість та патріотизм завжди будуть прикладом для молодого покоління. Побажали ювіляру міцного здоров’я, сили та наснаги.

За багаторічну сумлінну працю, патріотичне виховання підростаючого покоління та з нагоди 90-річчя від дня народження Миколі Шадюку було вручено Почесну грамоту районної ради та районної державної адміністрації, квіти та цінні подарунки.

Привітавши ювіляра, посадовці поспілкувалися з ветераном та його родиною. Микола Леонтійович розповідав про свій життєвий шлях, про те, як воював під час Великої Вітчизняної війни, поділився спогадами про свої щедро насичені подіями роки, побажав кожному з присутніх усіляких гараздів, довголіття при доброму здоров’ї та настрої. 

Ще у дитинстві Миколі Леонтійовичу довелося пережити випробування долі. Народившись у багатодітній родині сільських трударів, він змалечку пізнав ціну окрайця хліба та важку працю. З молоком матері увібрав любов до рідної землі, мови та народу. І тому, коли на рідну Україну насунула ворожа навала, Микола сказав батькам, що хоче захищати Батьківщину.

Але фашистська нечисть дуже швидко зайняла територію нашого краю і вже 27 червня ворожі чоботи топтали пшеничні лани Шепетівщини. Довелося Миколі Леонтійовичу, а тоді просто Миколці, ховатися у хлівах, льохах та горищах, аби не потрапити на роботи до Німеччини. Так промайнуло три довгих роки окупації, роки ненависті до загарбників, безсилля та власної неспроможності щось змі­нити, адже був ще по суті підлітком.

Коли у березні 1944 року Шепетівщина була звільнена від ворога, то з таких, як Ми­кола, хлопчаків було організовано групу для охорони тваринницьких ферм. Його призна­чили головним, тому що був відповідальним та виваженим.

У жовтні 1944 року юнака призвали до лав армії. Служити довелося да­лекомірником зенітної артилерії у військах протиповітряної оборони.

Цілих сім років чекала родина свого Ми­колу зі служби. Нарешті, у березні 1951 року Микола Леонтійович у званні старшини повернувся до рідного села.

Завдяки своєму музичному таланту, спі­вочій душі, вмінню грати на балалайці та гармоніці, почав працювати завідуючим сільським клубом.

Чотирнадцять років свого життя віддав Микола Леонтійович культурному розвитку сіл Вовківці та Жилинці. З тих пір так і зовуть його на селі поважно: «Микола – завклуб». А далі його чекали широкі простори пшенич­них полів та нелегка робота тракториста.

З дружиною, Вірою Гнатівною, вони жи­вуть вже більше півстоліття, народили та ви­ховали чотирьох дітей, радіють онукам та правнукам.

Усе своє життя Микола Леонтійович спо­відував добро, любов до праці, віру у краще майбутнє. Завжди казав своїм дітям, що немає нічого святішого за батьків, запашний хліб на столі та Батьківщину. І свої слова підтверджував вчинками.

І ось Микола Леонтійович зустрів своє 90-річчя. Тож щиро вітаємо його зі святом та бажаємо щастя, здоров’я і ще довгих років життя!
0
репостів
0
репостів