Розділ Суспільство

В Україні скасували перехід на «літній час»: коли годинник переведуть в останній раз

Автор 16 липня 2024, 16:26

Верховна Рада у вівторок, 16 липня, ухвалила Закон, що передбачає відмову від переходу на літній час. Цієї осені переведення годинників відбудеться востаннє.

"Сезонний перехід часу на території України не здійснюється", – йдеться в ухваленому законі.

Законопроєкт №4201 був на розгляді у парламенті з 2020 року, депутати підтримали його в цілому 261 голосом "за", повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Документ встановлює єдиний київський час, що відповідає другому годинному поясу у шкалі Всесвітнього координованого часу України UTC+2 (зимовий час).

У пояснювальній записці вказано, що одним з аргументів для скасування переведення годинника стало те, що від нього збираються відмовитися у Євросоюзі.

"Законопроєкт не тільки спрямований на вирішення питань щодо визначення правових засад обчислення часу в Україні, а й покликаний забезпечити захист територіальної цілісності та зміцнення національної безпеки України, оскільки, як відомо, на тимчасово окупованих територіях України встановлений час держави-агресора – Російської Федерації. Тому встановлення і закріплення на всій території України без виключення єдиного київського часу в свою чергу дозволить зміцнити й безпекові позиції України та сприятиме деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій", – йдеться у документі.

У 2018 році понад 80% європейців висловилися за скасування переведення годинників. У 2019 році Європарламент схвалив відмову від переходу на літній і зимовий час, але остаточне рішення ще не ухвалене.

Цього року Україна має перейти на зимовий час 27 жовтня.

Згідно із законодавством, країна переводить стрілки двічі на рік: в останню неділю березня – на годину вперед, в останню неділю жовтня – на годину назад. Тобто п'ять місяців в році Україна живе за зимовим часом (UTC + 2), сім – за літнім (UTC + 3)

0
репостів
0
репостів