Розділ Суспільство

Хмельницька АЕС розслідує причину масового мору риби на водоймі-охолоджувачі

Автор 16 травня 2024, 11:40

13 травня 2024 року представники Хмельницького рибоохоронного патруля під час проведення рибоохоронного рейду виявили загибель водних біоресурсів. У зв’язку з цим Хмельницька АЕС опублікувала заяву щодо безпекової ситуації на станції.

Хмельницька АЕС працює в штатному режимі, відхилень від нормальної експлуатації немає. Радіаційний стан на промисловому майданчику та у зоні спостереження не зазнавав змін, знаходиться на рівні, відповідному нормальній експлуатації енергоблоків, і не перевищує природних фонових значень. Режим експлуатації водойми-охолоджувача проводиться суворо з дотриманням відповідного регламенту та діючих нормативних документів.

З метою з’ясування обставин та причин виникнення загибелі риби (карась сріблястий, репродуктивна частина цього виду) фахівцями філії «ВП ХАЕС» АТ «НАЕК «Енергоатом» 14 та 15 травня 2024 року виконано огляд технологічної водойми-охолоджувача та її берегової лінії, а також огляд русла р. Гнилий Ріг (притока водойми-охолоджувача).

Були відібрані проби води, зразки водних біоресурсів та донних відкладень для проведення відповідних досліджень. Результат очікується після їхнього виконання.

Направлено відповідні запити в провідні наукові установи в галузі рибного господарства та гідробіології для з’ясування можливих причин та усунення можливих наслідків погіршення середовища існування водних біоресурсів. Вживаються необхідні заходи щодо попередження виникнення та ліквідації ситуацій, що можуть спричинити погіршення умов існування водних біоресурсів.

Наявність загиблої риби в руслі р. Гнилий Ріг може свідчити про зовнішні чинники, пов’язані з господарською діяльністю в басейні р. Гнилий Ріг, а наявний стан водойми-охолоджувача має наслідковий характер.

Коливання температури атмосферного повітря, що відбувалися в квітні, досягали пікових показників за час метрологічних спостережень. Ці обставити також можуть бути причиною негативного впливу на проходження нересту саме карася та відповідно загибелі репродуктивної частини цього виду риби.

Показники якості атмосферного повітря в точках відбору проб за період з 1 по 15 травня 2024 року в м. Нетішин, с. Білотин та с. Комарівка у порівнянні з попередніми періодами є стабільними. Рівень азоту діоксиду та ангідриду сірчистого – нижче максимально разових та гранично допустимих концентрацій.

Моніторинг стану навколишнього природного середовища здійснюється з початку введення в експлуатацію Хмельницької АЕС. За цей час не було зафіксовано впливу підприємства на екологічний стан регіону та технологічну водойму-охолоджувач зокрема.

Останнє редагування 16 травня 2024, 11:46
0
репостів
0
репостів