Розділ Суспільство

У національному природному парку на Шепетівщині виявили рідкісну рослину

Автор 10 травня 2024, 11:46

Під час останніх моніторингових обстежень окремих ділянок Національного природного парку "Мале Полісся", було виявлено місцезростання нового для нашої території регіонально рідкісного виду - купальниці європейської (Trollius europaeus), або вовчої лапи звичайної.

Це — багаторічна рослина з прямостоячим стеблом до 50 см заввишки. Листки довгочерешкові, пальчасто-розсічені, темно-зелені, прикореневі. Квітки поодинокі, верхівкові, лимонно-жовті, блискучі, наче вкриті позолотою чи лаком.

Вид поширений в Європі та Західному Сибіру. Росте на вогких лісових луках та галявинах, узліссях, чагарникових заростях переважно у лісових і лісостепових районах та в Карпатах.

У свіжій траві міститься протоанемін, сліди інших алкалоїдів, сапоніни, вітамін С, органічні кислоти, дубильні речовини. В народній медицині використовують траву при шлункових захворюваннях та зовнішньо при наривах.

Оригінальна краса квіток цієї рослини є причиною зривання їх великої кількості на букети, внаслідок чого її стає дедалі менше. Теплий, сонячний колір квіток купальниці робить їх особливо бажаними в садах та парках, на берегах водойм, струмків.

Розмножується вегетативно і насінням, яке найдоцільніше висівати під зиму — тоді сходи з'являються навесні Цвіте на другий рік життя. Найкраще росте на родючих щільних ґрунтах.

Цей вид рослин є цінним та включений до Переліку видів рослин, які потребують особливої охорони на території Хмельницької області.

0
репостів
0
репостів