Розділ Суспільство

На Хмельниччині поліція вираховує ухилянтів за переміщенням мобільних телефонів

Автор 26 квітня 2024, 14:31

СВ Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області здійснює ряд досудових розслідуваннь у кримінальних провадженнях за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК України (Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період). Як ми дізнались із ухвал суду, слідчі почали використовувати технології для пошуків ухилянтів.

Зокрема слідчі просять суд дозволити отримати тимчасовий доступ до інформації щодо з`єднань абонентських номерів SIM-карток операторів мобільного зв`язку України. Це стосується виключно тих, хто отримавши бойову повістку не прибув у зазначений час та місце згідно повістки, причини неявки не повідомив чим ухилився від призову за мобілізацією.

Отримана інформація дозволить відслідкувати місце перебування особи. Окрім цього отримання даної інформації дозволить отримати інформацію щодо історії вхідних/вихідних дзвінків, контактів ухилянтів та як наслідок встановлення осіб, з якими вони спілкуються та яким може бути відома інформація про теперішнє місце знаходження осіб. .

В одному з випадків взагалі вже була абсурдна ситуація. Під час досудового розслідування, було встановлено, що військовозобов'язаний не піднімає слухавку в ході неодноразових телефонних дзвінків із різних мобільних телефонів. При неодноразовому відвідуванні адреси місця проживання останнього двері ніхто не відчинив.

До того ж, при здійсненні дзвінку на вищевказаний номер телефону, перебуваючи поруч із вхідними дверима місця проживання останнього, чути відповідний звук, характерний для звуку дзвінку, а в подальшому, при постукуванні дверей, звук припиняється та після чого абонент знаходиться поза зоною досяжності.

У всіх випадках судді задовільняють клопотання слідчих. 

Останнє редагування 26 квітня 2024, 16:23
0
репостів
0
репостів