Розділ Суспільство

Досипали 22 тонни цеоліту: на шепетівському водоканалі відбулись планові процедури знезалізнення

Автор 08 лютого 2024, 14:29

Шепетівське комунальне підприємство водопровідно-каналізаційного господарства розпочало планове оновлення фільтрів знезалізнення, які допомагають забрати «металевий» запах та жовтий колір води. Про це повідомили у пресслужбі водоканалу.

Підприємство отримує воду з двох підземних водозаборів «Дубовий гай» та «Лісова галявина». Природно вода у нашому регіоні містить надмірну кількість заліза - 3,5-4 мг/л. При цьому Державні санітарні норми дозволяють споживати питну воду з показником не вище 0,2 мг/л. Тобто, приблизно у 18-20 разів менше.

Для використання такої води як питної необхідно її постійно очищувати. Тому, ще з 1979 року в Шепетівкаводоканалі було встановлено фільтри для знезалізнення питної води. За постійним контролем якості стежить лабораторія підприємства.

Знезалізнення відбувається шляхом фільтрування води через зернисту суміш цеоліту, фракцією 1,4 мм.

«Вода подається під напором, насичується киснем і проходить крізь цеоліт. При цьому на поверхні кожного камінчика цеоліту створюється металічна плівка, яка притягує іони заліза та пропускає вже очищену воду. Важливо правильно підібрати фракцію цеоліту. Бо чим менший камінчик, тим у сумі більша площа цієї плівки. Чим більший камінчик, тим менша загальна площа», - пояснює завідувачка лабораторії Ольга Швець.

Таке очищення дає результат ще кращий, ніж прописано у нормах. В підсумку вода Шепетівкаводоканалу містить заліза близько 0,088-0, 1 мг/л.

«Покращення якості води є одним із головних напрямків роботи нашого підприємства. Ми постійно проводимо ревізії стану роботи систем та резервуарів, аби підтримувати належний рівень водопостачання. В тому числі відбувається регулярна перевірка станції знезалізнення води. Цеоліт в процесі експлуатації поступово стирається та вимивається. Тому, для якісного очищення необхідно зберігати достатній рівень цеоліту та вчасно його досипати. Цього тижня було досипано 22 тонни. Такого обʼєму вистачить на досить тривалий період часу до наступного технічного огляду», - розповідає директор Шепетівкаводоканалу Биков Віталій.

0
репостів
0
репостів