Розділ Суспільство

У 2023 році в ДТП на дорогах Хмельниччини загинуло 165 осіб

Автор 01 лютого 2024, 13:50

У 2023 році слідчі ГУНП в Хмельницькій області розслідували 616 кримінальних проваджень за фактами дорожньо-транспортних пригод, що на 87 випадків більше у порівнянні з 2022 роком, — аналізує поліцейську статистику начальник відділу розслідування злочинів у сфері транспорту СУ ГУНП в Хмельницькій області Володимир Мельничук.

— Із цих 616 проваджень 165 були відкриті за фактами ДТП зі смертельними наслідками, що на 11 більше, ніж за аналогічний період позаминулого року, — розповідає правоохоронець.

На його думку, однією з причин такої невтішної статистики є погіршення транспортної дисципліни з боку як водіїв, так і з боку інших учасників дорожнього руху, як наслідок, збільшення випадків аварійних ситуацій на автодорогах Хмельницької області, зокрема основними причинами дорожньо-транспортних пригод є порушення правил маневрування, перевищення дозволеної швидкості руху, порушення правил проїзду перехресть та керування водіями в стані сп’яніння.

425363443 699713685613177 4247281699962032895 n

Хоча більшість трагедій на дорозі і відбувається з вини водіїв транспортних засобів, не слід залишати поза увагою і той факт, що майже 30% ДТП також стається з вини пішоходів та велосипедистів. Пішоходи найчастіше, нехтуючи правилами дорожнього руху, перетинають проїзну частину у недозволених на те місцях, а от велосипедисти, рухаючись в темну пору доби в межах проїзної частини, не позначають себе світловідбивними елементами.

Найпоширенішими видами ДТП є:

  • наїзди на пішоходів (45,6%),
  • зіткнення транспортних засобів (24,2%),
  • наїзди на велосипедиста (9,0%.),
  • наїзди на перешкоду й перекидання автомобіля (по 8,6%).

— Здебільшого гинуть люди у дорожньо-транспортних пригодах, пов’язаних з наїздом транспортного засобу на перешкоду, а також велосипедистів та пішоходів, — відзначає досвідчений фахівець.

Лише у 2023 році слідчі області зареєстрували 387 кримінальних проваджень розпочатих за фактами вчинення дорожньо-транспортних пригод, з яких 84 — зі смертельними наслідками. Із вказаної кількості зареєстрованих кримінальних проваджень 59 ДТП були вчинені водіями в стані сп’яніння, з них 20 мали смертельні наслідки. Це не зважаючи на те, що до Кримінального кодексу України були внесені зміни, згідно з якими значно посилилась кримінальна відповідальність за вчинення злочинів вказаної категорії в стані сп’яніння.

Як позитивний момент у своїй роботі, Володимир Мельничук відзначає, що завдяки збільшенню кількості встановлених камер зовнішнього відеоспостереження на території Хмельницької області значно покращився стан розкриття дорожньо-транспортних пригод.

Зокрема, у 2023 році завдяки цьому було розкрито 8 злочинів, де водії залишали місце ДТП. Дані, зняті слідчими з камер спостереження, дали можливість притягнути порушників до відповідальності не лише за вчинення дорожньо-транспортної пригоди, яка призвела до отримання тілесних ушкоджень або загибелі осіб, а й за залишення особи в небезпечному для життя стані.

Під час розслідування ДТП слідчі стикаються з чималою кількістю різноманітних труднощів.

— Навіть якщо на вулиці настільки складні і небезпечні погодні умови, що ми просимо звичайних водіїв зайвий раз не виїжджати на дорогу без нагальної потреби, працівники відділу розслідування злочинів у сфері транспорту, попри все, у разі надходження повідомлення про аварію мають негайно виїхати, щоб оглянути і належним чином задокументувати місце події. За роки моєї служби саме у цьому підрозділі траплялося різне. Бувало, що до місця ДТП доводилося їхати крізь такий туман чи хурделицю, що дороги навіть на декілька метрів вперед не було видно, — пригадує Володимир. — Але такі вже особливості нашої роботи, адже найголовніша задача — це якісно і вчасно зібрати доказову базу, щоб встановити справедливість у кожній окремій ситуації.

Щоб якісно провести розслідування, зібрати беззаперечну доказову базу та точно визначити причини ДТП, слідчим доводиться призначати безліч різних експертиз, не менше чотирьох у кожному проваджені, із залученням спеціалістів у галузі інженерно-транспортних досліджень та судової медицини. Але все це робиться заради об’єктивного розслідування і максимально точного відтворення деталей аварії.

Загалом у минулому році слідчі спеціалізованого відділу та відділень затримали в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України 40 водіїв, яким у подальшому суд обрав відповідні запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою або домашніх арештів.

В той же час за вказаний період скеровано до суду 206 кримінальних проваджень, з них 46 — за фактами ДТП зі смертельними наслідками.

Поліція Хмельницької області

Останнє редагування 01 лютого 2024, 13:56
0
репостів
0
репостів