Розділ Суспільство

Військові просять не виглядати "шахедів" у небі Шепетівщини

Автор 06 грудня 2023, 19:21

Вже кілька місяців ворог інтенсивно запускає ударні БПЛА у напрямку нашого краю. Наші військові мужньо відбивають повітряні атаки ворога. Однак їх турбує бездумні та безвідповідальні дії деяких мешканців, які наражають себе на небезпеку.

Наші захисники просять не вести візуальне спостереження на вулиці під час повітряних тривог в надії побачити Шахед!

Це небезпечно для здоров’я та життя, тому що при знищенні ударних БпЛА падають уламки апарату, а також нерозірвані боєприпаси стрілецької зброї, з якої ведеться стрільба. Тому військові просять під час тривог не перебувати на вулиці під відкритим небом і нічого там не споглядати.

Як збивають ударні БПЛА мобільні вогневі групи

Майже 40% запущених по Україні російських «шахедів» знищили саме мобільні вогневі групи протиповітряної оборони, повідомив командувач повітряних сил Микола Олещук. Речник Повітряних Сил ЗСУ, полковник Юрій Ігнат  розповів детальніше як відбувається збиття.

Всі чергові сили оборони дивляться пересування «Шахеда». Він рухається, потім міняє маршрут різко вліво-вправо. Треба групу направляти. Радіус ураження мобілки кілька кілометрів. Якщо це ПЗРК – до 4, якщо це кулемет, то 1-2 кілометри ефективний радіус ураження. Ми маємо розуміти, що мобільність – це не просто називаються мобільними. Мобільність залежить від мобільності їхньої, залежить від результату. Тому автотранспорт. По-друге, озброєння, звичайно, те що вражає, це і зенітки, і крупнокаліберні кулемети, і все решта, що допомагає досягати того результату. Це тепловізійне обладнання, це прилади нічного бачення, це прожектори, це лазерні указки. Таким чином усе це працює.

Мобільна вогнева група складається з кількох людей – це і водій, і оператор ПЗРК, стрілець зенітки, стрілець крупнокаліберного кулемета. І от, власне, ці всі люди одночасно відпрацьовують по «шахеду».

В них дуже мало часу, ось такий дуже маленький, короткий період часу, ну, може, там десятки секунд, щоб влучити в «шахед», який рухається по їхньому маршруту.

Тому групи, чому досягається результат? Та завдяки досвіду і завдяки отим гаджетам, про які я сказав. Тобто досвід, помножений на бажання людей і помножений на те озброєння, яке додатково надається цим мобільним вогневим групам. Без них буде важкувато. Тому ми маємо розуміти, що саме мобільні вогневі групи сьогодні відіграють важливу роль. Вони допомагають нам заощаджувати дефіцитні і життєво важливі для нас зенітні керовані ракети. Тими ракетами ми маємо стримувати російську авіацію. Якщо російська авіація опиниться в повітряному просторі, і ми не зможемо її дістати на великих висотах комплексами IRIS-T, NASAMS, Patriot, С-300», «Бук-М1», то, ну, буде не дуже гарно. Треба розуміти, що ці комплекси сьогодні прикривають нас з повітря від цих вірусів.

Щодо того чому не можна десь в полі позбивати «шахеди» та чому вони долітають до міста Юрій Ігнат відповів:

– Мобільна вогнева група. Скільки? Кілометр-два. Ну, скільки їх треба, щоб площа України, 600 тисяч квадратних кілометрів? Ну, це з окупованими територіями. Ну, скільки їх треба? Скільки треба систем? IRIS-T та NASAMS – 40 кілометрів радіус дії пускової установки. 40. Скільки? От одна область, щоб перекрити. Скільки треба таких систем? Так само Patriot має понад 100. Ну, скільки в нас Patriots? Ви прекрасно розумієте, що перекрити можна так і Київ чи ще якийсь напрямок, але не більше. Тому протяжність кордону, лінії фронту, я маю на увазі, Білорусь, Росія, окупована територія, Крим, Чорне море, Придністров’я. Дві з половиною тисячі кілометрів. Це лінія фронту усе. Треба розуміти, що систем не буде так багато. Ми не знайдемо в світі стільки систем, щоб перекрити.

Тому сьогодні Повітряні сили протиповітряної оборони, займається тим, що обороняє Україну на тих напрямках, які визначає вище військове керівництво. А це – і війська, і основні напрямки, де це необхідно, і об'єкти критичної інфраструктури, стратегічні об'єкти держави. І це тільки так можна локально сьогодні захищати.

Саме тому «шахеди» облітають наші засоби ППО, вони мають, на жаль, інформацію розвідувальну, і облітають, і долітають аж до західних кордонів держави, де їх там вже знищують на підльоті до міста. Хотілося б взяти, суцільну лінію поставити, як в Ізраїлі, «Залізний купол» та інші системи зробили такий собі ковпак над своєю державою. В нашому варіанті це неможливо. І навіть в Ізраїлі, ви бачите, що при масовому запуску різних засобів повітряного нападу все одно пролетіло.

Останнє редагування 06 грудня 2023, 19:42
0
репостів
0
репостів