Якими маршрутами летіли «Шахеди» і ракети протягом вересня-жовтня

Автор 06 грудня 2023, 11:25

Видання ТЕКСТИ.org.ua протягом двох місяців осені вивчали приблизні маршрути ворожих повітряних атак і підготували карти, на яких видно найбільший інтерес ворога. Маршрути аналізувались з 6 вересня по 3 листопада. Вони приблизні, як і точки їх початку та кінця. Однак цього достатньо щоб зробити висновки.

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат повідомляв, що «Шахеди» часто атакують руслами річок, дорогами та межами областей. У цьому є логіка: над річкою можна летіти низько й непомітно для радарів ППО; над дорогою шум «Шахедів» зливається з шумом автомобілів; межі областей, припускаємо, можуть бути стиком зон відповідальності різних підрозділів, і ворог розраховує проскочити.

Але на карті атак «Шахедів» видно одну річ: чимало їх летить із Криму. На карті частина маршрутів починається з окупованої Херсонщини, але ми не знаємо, як вони летіли над контрольованими Росією територіями. Були українські офіційні заяви, що ворог запускає «Шахеди» аж зі свого берега Азовського моря, десь з-під міста Єйськ.

Деякі запущені з Криму повторюють горезвісний середньовічний «чорний шлях», яким татарська орда робила набіги, а потім гнала захоплених в Україні невільників на продаж.

Якщо дивитися на карту, напрошується один висновок: Україна не може почуватися в безпеці, поки не контролює Крим.

Після довгої медитації над картами ми помітили два найпопулярніші шляхи дронів і підсвітили їх на карті. Вони ціляться у Старокостянтинів, де наш військовий аеродром, і у Хмельницький. Нижній шлях проходить поруч з трасою Е50, верхній на стику областей.

maps2 UqjucHp.original

Чому найбільше атак «Шахедів» саме з Криму, а не з Росії, ми наразі не знаємо.

Але можемо сказати, що звільнення Криму більш реальне, ніж деокупація Донбасу. Адже, як тільки ЗСУ вийдуть до Азовського моря (але це дуже складне завдання станом на сьогодні) й зможуть знищити Кримський міст, півострів впаде нам до рук, як стигла груша. Тому що російські війська залишаться без постачання. На Донбасі ситуація інша: там розвинена залізнична інфраструктура, якою Росія може нескінченно постачати боєприпаси й поповнення.

Нижче окремо маршрути лише ракет різних типів. Нагадаємо, що крилаті ракети «Калібр» можуть летіти низько й маневрувати наперед заданою траєкторією. Останнім часом, після того як наші морські дрони майже вигнали російський флот із Севастополя, росіянам стало важче атакувати «Калібрами». Як пояснювали наші офіційні особи, обладнання для завантаження ракет на кораблі залишилося в Севастополі, а кораблі перебазувалися в Новоросійськ. Та рано чи пізно Росія вирішить цю логістичну проблему.

Інші крилаті ракети сімейства Х запускаються з літаків і летять по прямій.

Балістичні ракети різко набирають висоту, потім падають на ціль, на карті це показано як пряма лінія.

maps3 4XvXZGO.original

На одному з графіків ми показали комбіновані атаки. Згідно з нашими даними було два випадки, коли «Шахеди» й різні ракети були на кінці своїх маршрутів майже одномоментно. І два випадки, коли це трапилося з певним інтервалом.

maps 31Dp1pa.original

Попри масовість і складність атак, зараз ворог рідко досягає цілі. Українська ППО багатокомпонентна й продумана. За словами Ігната, значну частину збивають мобільні бригади, які виїжджають на позиції на джипах із кулеметами й прожекторами. Під час останньої атаки на Київ мобільні групи збили 40% Шахедів, повідомляв Ігнат. Також у війні з дронами ефективно показав себе німецький «Гепард».

texty.org.ua

Останнє редагування 06 грудня 2023, 11:38
0
репостів
0
репостів