Розділ Суспільство

Родина загиблого воїна з Шепетівщини не впевнена, що поховала саме свого чоловіка та сина

Автор 23 листопада 2023, 21:11
Прощання із загиблим військовим Іваном Стасюком у Славуті, 3 листопада 2023 рік Прощання із загиблим військовим Іваном Стасюком у Славуті, 3 листопада 2023 рік

Дружина загиблого військовослужбовця зі Славути Марина Стасюк очікує результатів експертизи ДНК, аби пересвідчитися – чи тіло саме її чоловіка привезли 3 листопада на поховання. Після похорону з нею зв’язались рідні загиблого Романа Богодвида з Житомирщини. Його матір Ольга Богодвид в труні побачила іншого чоловіка. Після пошуків рідні припустили, що загиблий може бути похований в Славуті на Шепетівщині.

33-річний славутчанин Іван Стасюк служив в десантно-штурмових військах. Загинув внаслідок мінометного обстрілу поблизу Часового Яру на Донеччині 28 жовтня, розповідає його дружина Марина. Після того, як тіло привезли до Хмельницького обласного моргу, вона та батьки Івана були на впізнанні.

"Там судмедекспертка вийшла до нас перед самим впізнанням і нас попередила: "Готуйтесь до того, що тіло дуже сильно понівечене, дуже сильно обгоріле. Вам треба буде по шрамах, по родимках, по інших упізнавальних знаках з’ясовувати, ваш це чоловік, син, чи не ваш". Люди і так стоять в горі, а їм виходять і таке говорять. Ти не знаєш, що тобі там покажуть", — розповідає Марина Стасюк.

0341ccb38f112002

Фотографія Івана Стасюка у рідному домі в Славуті. Фото: Суспільне Хмельницький

Проблема, каже жінка, виникла під час самої процедури впізнання.

"Працівниці моргу не сподобалося, що ми чи то неправильно доторкнулись до мішка, чи що. Факт в тому, що вона почала на нас кричати. Говорити, що наші свідчення взагалі не потрібні, що вона може закрити труну і відправити нам її закритою. Казала, його впізнали побратими на полі бою і він приїхав з документами, тож нас взагалі тут може не бути", — згадує дружина загиблого військового.

Марина Стасюк говорить, після розмови з працівницею моргу рідні, перебуваючи в стані шоку, погодились забрати тіло. Його поховали в Славуті третього листопада.

1582521e592b89e8

Вдова загиблого військового зі Славути Марина Стасюк. Фото: Суспільне Хмельницький

П'ятого листопада на Житомирщину привозять загиблого Романа Богодвида. Чоловік також служив в десантно-штурмових військах та загинув 28 жовтня на тій же території, що й Іван Стасюк. Його матір, Ольга Богодвид сина в морзі не впізнала.

"У нього щетина завжди була світла, з сивиною, а у цього чорна. По нігтях. У мого сина були такі круглі, не такі, як на тілі того, кого нам показали на впізнання. Знову в морг завезли і знову ми дивилися. Скинули з нього одежу. В нього волосся на грудях, в мого сина. А ця дитина лежала – в нього чисте тіло було", — розповідає матір загиблого бійця.

27c4298b7bd42762

Ольга Богодвид із фотографією свого сина Романа, який загинув на фронті. Фото: Суспільне Житомир

Не впізнала Романа і невістка Ольги Богодвид, його дружина Лілія Месникович.

"Зайшла я, також мені показали тіло і лице здалося не схожим на Романа. Ми були в шоці. Ясно, який був у нас стан. Потім нас ще раз покликали подивитись, ми ще раз зайшли. То лежав не Роман. Мені віддали ще його речі в торбинці: компас побитий в крові, ланцюжок з хрестиком і обручку. Я подивилась там біля морга і сказала, що це не речі мого чоловіка", — каже Лілія.

Після того рідні Романа Богодвида розпочали пошуки його тіла. У соцмережах наштовхнулися на публікацію з поховання Івана Стасюка в Славуті. На фото загиблого героя упізнали чоловіка, якого бачили в морзі.

"Вони приїхали до мене сюди додому. Самі мене знайшли, самі на мене вийшли через волонтерів, і приїхали до мене", — розповідає Марина Стасюк.

Після того, каже жінка, вони їздили на впізнання тіла в Житомир. Зараз, говорить, розуміє, що в труні міг бути не її чоловік. Родина чекає на результати ДНК-експертизи і хоче поховати у рідному місті тіло саме свого чоловіка та сина Івана Стасюка.

Суспільне

Останнє редагування 23 листопада 2023, 23:53

Відео

0
репостів
0
репостів