Розділ Суспільство

СБУ скерувала до суду матеріали щодо релігійної активістки, яка "відмітилась" у Шепетівці

Автор 12 жовтня 2023, 14:56

Служба безпеки завершила досудове розслідування та скерувала до суду обвинувальний акт відносно пропагандистки УПЦ (МП), яка публічно заперечувала збройну агресію рф та провокувала сутички і релігійну ворожнечу. Протягом березня-квітня цього року зловмисниця координувала замовні провокації на території Києво-Печерської лаври. Окрім того для шепетівчан вона більш відома тим, що допомагала прибічникам московського патріархату перешкоджати переходу Свято-Михайлівського Собору до Православної Церкви України.

Під виглядом правозахисниці жінка влаштовувала релігійні скандали та викладала стріми у соціальні мережі. На відео вона дискредитувала серед вірян законні дії правоохоронців, ображала релігійні почуття українців.

Інформаційними майданчиками «блогерки» були власні сторінки у мережах Фейсбук та Інстаграмі.

Йдеться про Кохановську Вікторію Святославівну - палку захисницю УПЦ МП, яка неодноразово протидіяла переходу церков до ПЦУ. Двічі невдало балотувалась у нардепи від міста Кам’янець-Подільський як самовисуванка. 

У червні 2022 року шепетівський суд розглядав справу про так звану бездіяльність правоохоронних органів у Шепетівці 7 травня 2022 року, коли шепетівська громада підтримала перехід до ПЦУ Свято-Михайлівського кафедрального собору. Саме тоді вищезгадана блогерка приїздила до нашого міста і активно висвітлювала та емоційно коментувала процес на своїх сторінках.

Окрім того разом з прихильниками московського патріархату ходила та провокувала на камеру правоохоронців та посадовців Шепетівської міської ради. На жаль, відео, як і профіль Вікторії Святославівни вже видалені із соціальних мереж та відеохостингів.

Фігурантка заперечувала факти російської збройної агресії і представляла війну в Україні як «внутрішній громадянський конфлікт».

Її соцмережі були переповнені псевдопрогнозами про «невідворотність» захоплення нашої держави та тезами з дискредитацією воїнів Сил оборони України.

Вказаний деструктивний контент провокаторки ретранслювали кремлівські пропагандистські ресурси.

Російські ЗМІ видавали цю дезінформацію за позицію пересічних громадян України.

У ході слідства факти підривної діяльності фігурантки на користь країни-агресора були підтверджені ініційованою СБУ лінгвістичною експертизою.

Під час обшуку за місцем проживання зловмисниці у Шевченківському районі Києва правоохоронці виявили комп’ютерну техніку та мобільні пристрої, які вона використовувала у протиправній діяльності.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки кваліфікували злочинні її пропагандистки за ч. 1 ст. 436-2 та ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виготовлення, поширення матеріалів, у яких міститься заперечення збройної агресії рф проти України виражене у представленні її як внутрішнього громадянського конфлікту).

Наразі досудове розслідування завершено, обвинувальний акт скеровано до Голосіївського районного суду міста Києві для розгляду по суті.

Зловмисниці загрожує до 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Документування та досудове розслідування проводили співробітники СБУ у м. Києві та Київській області за процесуального керівництва Київської обласної прокуратури.

0
репостів
0
репостів