Розділ Події

Більшість шепетівчан підтримали перехід до ПЦУ Свято-Михайлівського кафедрального собору

Автор 07 травня 2022, 20:44

Сьогодні, 7 травня, о 18:00 біля приміщення Свято-Михайлівського кафедрального собору відбулися збори громади Шепетівки, на яких вирішували питання про перехід парафії до Православної Церкви України. Сотні шепетівчан прийшли висловити свою волю з цього питання.

Попри блокування собору, яке місцеві активісти влаштували зранку, ще перед зборами, приміщення храму зайняли прибічники московського патріархату. Там вони провели молебен та, очевидно, вибудували тактику перешкоджання зборам. Почали збирати підписи проти переходу в ПЦУ.

До призначеного часу поволі почали підходити містяни на збори. Весь Проспект Миру перед собором був всипаний людьми.

Спочатку вони юрбилися перед аркою, а згодом всі разом рушили до воріт храму, які вже зазделегіть собою почали прикривати прихожани та священнослужителі УПЦ МП.

Хоч містяни не робили спроб піднятися сходами собору, але перед ними поспішали зайняти місця працівники поліції. Таким чином фізичні контакти між опонентами були зведені до нуля.

Містяни почали вигукувати "Геть московський патріархат". У цей момент у дію вступила секретна зброя обороняючих - дзвони. Дзвонар почав якомога гучніше в них бити, щоб заглушити скандування шепетівчан.

На сходи піднявся міський голова Віталій Бузиль і через гучномовець звернувся до присутніх. На цей час дзвони стихли.

Мер Шепетівки подякував за небайдужість та закликав зберігати спокій, не піддаватись на провокації.

"Ми сьогодні маємо спокійно в демократичний спосіб прийняти рішення про перехід Свято-Михайлівського кафедрального собору до Православної церкви України. Особисто моя позиція - в місті Шепетівка і вцілому в Україні не має бути церкви, яка керується з Москви."

До міського голови одразу підбіг обурений прибічник московського патріархату та щось намагався сказати, але його під руки одразу забрали поліціянти під вигуки "Ганьба!".

У відповідь на дзвіниці знову почали бити у дзвони, які не замовкали аж до кінця проведення зборів. Проте це вже аж ніяк не завадило організувати голосування.

Спочатку присутніх попросили зібратись в одній стороні площі, і всіх хто був за перехід парафії Свято-Михайлівського кафедрального собору до ПЦУ перейти в іншу частину. Люди, співаючи Гімн України, одностайно перейшли на інший бік. Візуально прибічників московського патріархату, які стояли перед входом, було в десятки разів менше.

Далі для фіксації голосування у присутніх почали збирати підписи. За попередніми підрахунками підтримали перехід до ПЦУ близько півтори тисячі осіб.

Слово взяв священник Православної Церкви України Василь Гетьман:

"Якщо вони не хочуть визнати, що з 2014 року у нас війна, якщо вони не бачать кровопролиття, знищення українців, то вже нічого їм не допоможе. Перший крок зроблено. Після цього голосування, у законний спосіб ми будемо реєструватися. Слава Україні!"

Вже після зборів він додав, що свого часу до парафій московського патріархату було звернення Шепетівської міської ради, до собору ходила делегація, яка пропонувала перейти до ПЦУ. На жаль, кроків з боку священнослужителів УПЦ МП не було. Як і на зборах вони самоусунулися.

Таким чином, громада підтримала вихід релігійної громади з підпорядкування московського патріархату. Далі цим питанням буде опікуватись міська рада та виконавча служба, в разі, якщо буде фізичне перешкоджання.

Після зборів прихильники УПЦ МП ще довго стояли перед воротами храму та співали церковних співів. Попри те, що всі вже розійшлися, виникло враження, що вони досі не вірять, що все завершилось без фізичного протистояння.

Фотозвіт зі зборів

Останнє редагування 07 травня 2022, 23:59

Відео

0
репостів
0
репостів