Розділ Суспільство

На Хмельниччині відтепер не лише перевірятимуть документи, але й оглядатимуть речі та транспорт

Автор 23 серпня 2023, 20:32

Окрім перевірки документів, на Хмельниччині відтепер у цивільних осіб можуть оглядати й речі та транспортні засоби. Відповідне рішення ради оборони області ввів у дію перший заступник начальника обласної військової адміністрації Сергій Тюрін. Також про це йдеться в спільному наказі Тюріна і тимчасово виконуючого обов’язки начальника Хмельницького обласного ТЦК та СП Петра Кулика, оприлюдненому на сайті ОВА.

“На час дії правового режиму воєнного стану на території України, запровадити перевірку документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів на території Хмельницької області…”, – зазначено в наказі.

Зауважимо, що до цього діяв спільний наказ начальника ОВА та начальника обласного ТЦК та СП, яким було запроваджено лише перевірку документів у мешканців Хмельниччини під час воєнного стану.

Наголосимо, що такі дії регламентуються постановою Кабміну від 29 грудня 2021 року № 1456 “Про затвердження Порядку перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян під час забезпечення заходів правового режиму воєнного стану”

Випадки, у яких уповноважена особа має право вимагати пред’явлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, передбачені пунктом 7 цього Порядку. Їх є сім:

  • якщо особа має зовнішні ознаки, схожі на ознаки особи, яка перебуває в розшуку, або безвісно зниклої особи;
  • якщо існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення;
  • якщо особа перебуває на території чи об’єкті із спеціальним режимом;
  • якщо в особи є зброя, боєприпаси, наркотичні засоби та інші речі, обіг яких обмежений або заборонений або для зберігання, використання чи перевезення яких потрібен дозвіл, якщо встановити такі права іншим чином не можливо;
  • якщо особа перебуває в місці вчинення кримінального, адміністративного правопорушення або дорожньо-транспортної пригоди, іншої надзвичайної події;
  • якщо зовнішні ознаки особи чи транспортного засобу або дії особи дають достатні підстави вважати, що особа причетна до вчинення правопорушення, транспортний засіб може бути знаряддям чи об’єктом вчинення правопорушення;
  • порушення особою відповідних заборон, введених на території, де запроваджено правовий режим воєнного стану.

У разі відсутності в особи документів, її можуть затримати для встановлення особи на строк, передбачений Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Поверхневу перевірку речей, транспортних засобів, багажу та вантажу уповноважена особа має право проводити (пункт 9 Порядку):

  • якщо існує достатньо підстав вважати, що у транспортному засобі перебуває правопорушник або особа, свобода якої обмежується в незаконний спосіб;
  • якщо існує достатньо підстав вважати, що у транспортному засобі перебувають речі, обіг яких заборонено чи обмежено або які становлять загрозу життю чи здоров’ю такої особи або інших осіб;
  • якщо існує достатньо підстав вважати, що речі, багаж, вантажі або транспортний засіб є знаряддям вчинення правопорушення та/або вони перебувають в тому місці, де може бути скоєно кримінальне правопорушення, для запобігання якого необхідно провести поверхневу перевірку.

Уповноважена особа під час проведення поверхневої перевірки транспортного засобу має право вимагати відкриття кришки багажника та/або двері салону. Особа повинна самостійно показати уповноваженій особі вміст особистих речей чи транспортного засобу.

0
репостів
0
репостів