Розділ Суспільство

У залишених храмах УПЦ МП знайшли дивні речі та біля 1.8 млн грн готівкою

Автор 20 липня 2023, 16:32

Собор Неопалима Купина, що у місті Нетішин, покинули представники моспатріархату. Зараз там працює ревізійна комісія, яка проводить опис майна, що знаходиться в храмі. Тож у соцмережі потрапляють фото та відео із дивними знахідками попередніх “господарів” собору із УПЦ МП.

Нагадаємо, ще на початку квітня цього року громада Нетішина на загальних зборах підтримала перехід до Православної церкви України собору Ікони Божої Матері “Неопалима купина ”. Тоді, за даними міськради, у голосуванні взяли участь 2 436 людей. До того ж, міська влада заборонила діяльність релігійних громад УПЦ (з підпорядкуванням московському патріархату) та припинила права постійного користування земельними ділянками для двох храмів – собору Ікони Божої Матері “Неопалима купина ” та Свято-Параскевської церкви.

11 травня Хмельницька ОВА зареєструвала у новій редакції статути цих релігійних громад Нетішинської міської тергромади з підпорядкуванням ПЦУ. Однак із рішеннями не погодились священники і парафіяни УПЦ (мп) й подали скаргу до суду. А покидати храм до сьогодні відмовлялись, ключі не віддавали. Згодом громада Нетішина збиралась на таку ж мирну акцію протесту проти небажання духовенства УПЦ (мп) покидати український храм.

Рашистська пропаганда миттєво відреагувала на ці події. Представників громади Нетішина в російських ЗМІ називають “розкольніками”, а акцію біля храму — “спробою захоплення собору, якій дали відсіч представники УПЦ” .

9 липня сотні мешканців міста Нетішин вийшли на чергову мирну акцію за передачу собору Ікони Божої Матері “Неопалима купина” до Православної церкви України. Вже пообіді там прозвучала українська молитва й біля собору замайорів синьо-жовтий прапор.

Зараз там працює ревізійна комісія, яка проводить опис майна, що знаходиться в храмі. Тож у соцмережі потрапляють фото та відео із дивними знахідками попередніх “господарів” собору із УПЦ.

Міський голова Нетішина Олександр Супрунюк на своїй сторінці у соцмережі поділився фото і відео із неоднозначними знахідками.

Він припустив, що символіка на церковних атрибутах може свідчити про підпорядкування церкви країні-агресору.

“Канделябри з двоголовими “курками” та свідоцтво про приналежність до російської церкви!!! Патріоти, кажете? Якої держави?”, – риторично запитує у дописі мер

Мешканка Нетішина також показала “ревізію” бібліотеки в недільній школі при соборі. На поличках із дитячою літературою книги російською мовою та з дивним наповненням.

Сьогодні ж, 20 липня, в одному з господарських приміщень Свято-Покровського собору у Хмельницькому, що по вулиці Володимирська, під час передачі особистих речей митрополиту Антонію (Фіалко) УПЦ (МП) члени ревізійної комісії виявили чималу суму коштів.

Нагадаємо головний собор Хмельницького перейшов у підпорядкування ПЦУ в квітні цього року. Поштовхом до цього стало побиття колишнього військового в служителем собору. Після цих подій тоді ще керуючий Хмельницькою єпархією УПЦ (МП) Антоній (Фіалко) добровільно віддав ключі від храму священнику ПЦУ. Наступного дня сенод “почислив на спокій” Антонія, а невдовзі повернув, призначивши митрополитом Макарівським, вікарієм Київської Митрополії.

Сьогодні Свято-Покровському соборі продовжує працювати ревізійна комісія, проводить передачу особистих речей священнослужителям УПЦ, які залишили храм.

sobor mytropolyt antonij

Як повідомив у коментарі для ХМ-ІНСАЙД голова ревізійної комісії Ярослав Каюк, у процесі планової передачі, яку погодили з представниками УПЦ (МП), в одному зі складських приміщень Антоній (Фіалко) збирав особисті речі і прихопив великий пакет. З ним він вирушив до виходу, де його і зупинили представники комісії.

sobor mytropolyt antonij

“Ми запропонували, щоб він показав вміст пакета. Там були гроші. Попередньо, ми разом із членами ревізійної комісії, представниками тої сторони, перерахували кошти — сума близько 1 800 000 гривень”, – сказав Каюк.

Адвокат Роман Косюк, який представляє інтереси митрополита Антонія, розповів для ХМ – ІНСАЙД, що кошти належать Василю Фіалко, тож намагався забрати своє. Мовляв, це гроші від продажу особистої трикімнатної квартири митрополита в Хмельницькому і його особисті заощадження.

“Не треба робити з цього сенсацію. За 30 років професійної діяльності людина (митрополит Антоній, – ред.) придбала квартиру, продала квартиру і відклала гроші на старість. На сьогодні ми бачимо, що ці кошти намагаються забрати і подати усе як якусь колабораційну чи злочинну діяльність”, – зазначив адвокат духівника.

Правозахисник запевняє, що про наявність таких коштів на території собору ще раніше повідомляли комісію. Однак, члени комісії це заперечують. У них є сумніви щодо походження цих грошей і їх приналежності.

“Членами ревізійної комісії було викликано слідчо-оперативну групу і наразі ведуться слідчі дії, щоби з’ясувати чиї це кошти і подумати про подальшу долю “знахідки”. Думаю, що розумно було б передати їх на потреби ЗСУ для наших захисників”, – додав Каюк.

Наразі на місці працюють правоохоронці. Речниця ГУ Нацполіції в Хмельницькій області Інна Глега повідомила, що у присутності свідків, членів ревізійної комісії та представників громадянина Фіалко будуть підраховані грошові кошти і проведено перевірку за цим фактом.

Останнє редагування 20 липня 2023, 17:01

Відео

Собор Неопалима Купина, що у місті Нетішин,
0
репостів
0
репостів