Розділ Події

У Нетішині громада мирною акцією вигнала прихильників УПЦ (мп) зі собору

Автор 10 липня 2023, 10:32
У Нетішині громада мирною акцією вигнала прихильників УПЦ (мп) зі собору Сергій Цимбаліст

Сотні мешканців міста Нетішин вийшли вчора, 9 липня, на чергову мирну акцію за перехід собору Ікони Божої Матері “Неопалима купина” до Православної церкви України. Ще зранку у храмі молилися прихильники УПЦ (що досі залишаються під московським патріархатом), а вже пообіді там прозвучала українська молитва й біля собору замайорів синьо-жовтий прапор. Втім, знову не минулося без конфліктів.

Про те, що собор Ікони Божої Матері “Неопалима купина” остаточно перейшов до ПЦУ, повідомив міський голова Олександр Супрунюк.

“Вітаю Нетішинську громаду з перемогою на ідеологічному фронті”, – написав мер на своїй сторінці у Facebook.

Мешканці громади під час ходи до собору співали “Червону калину”. Серед учасників акції були віряни, активісти, представники місцевої влади, депутати, а також директор Хмельницької АЕС Андрій Козюра.

У місцевих спільнотах зазначають, що люди дочекались, поки завершиться останнє богослужіння, проведене священниками УПЦ (мп), та зайшли до храму. Вже у приміщенні собору почалась штовханина, в яку втрутилась поліція.

Громада з українською національною символікою вигукувала гасла: “Ганьба!”, “Геть!”.Під гучні аплодисменти священнослужителі УПЦ (мп) та їх прихильники почали виходити з храму.

Нагадаємо, ще на початку квітня цього року громада Нетішина на загальних зборах підтримала перехід до Православної церкви України собору Ікони Божої Матері “Неопалима купина ”. Тоді, за даними міськради, у голосуванні взяли участь 2 436 людей. До того ж, міська влада заборонила діяльність релігійних громад УПЦ (з підпорядкуванням московському патріархату) та припинила права постійного користування земельними ділянками для двох храмів – собору Ікони Божої Матері “Неопалима купина ” та Свято-Параскевської церкви.

А 11 травня Хмельницька ОВА зареєструвала у новій редакції статути цих релігійних громад Нетішинської міської тергромади з підпорядкуванням ПЦУ. Однак із рішеннями не погодились священники і парафіяни УПЦ (мп) й подали скаргу до суду. А покидати храм до сьогодні відмовлялись, ключі не віддавали.

Два тижні тому громада Нетішина збиралась на таку ж мирну акцію протесту проти небажання духовенства УПЦ (мп) покидати український храм.

Останнє редагування 10 липня 2023, 12:05
0
репостів
0
репостів