Розділ Суспільство

Полярники зібрали кошти для шепетівчанина, який повернувшись з Антарктиди став до лав ЗСУ

Автор 29 червня 2023, 11:30

Шепетівський механік 25-ї та 27-ї Української антарктичної експедиції Максим Білоус лише в травні цього року повернувся із зимівлі в Антарктиді, а вже сьогодні він проходить службу в лавах ЗСУ і займається підготовкою групи інженерів-саперів. Національний антарктичний науковий центр провів благодійний аукціон для допомоги колезі-полярнику.

За виручені кошти планують закупити спорядження для підрозділу: тактичні окуляри, GPS-навігатор, далекоміри, прилад нічного бачення тощо.

Серед лотів – персональна онлайн-екскурсія станцією «Академік Вернадський», ексклюзивна антарктична вишиванка, ювілейна монета, набір листівок від біолога 27-ї та 28-ї УАЕ Сергія Глотова, сувенірний штурвал, на якому зображені пінгвіни та відомий серед туристів бар «Фарадей». Крім цього, команда Центру підготувала для аукціону добірку унікальних шевронів.

«Лише у травні Максим повернувся із зимівлі в Антарктиді, а вже сьогодні фактично з нуля готує групу інженерів-саперів для виконання важливих завдань на фронті. Щодня вони ризикуватимуть життям, щоб захистити нас, тож наше “тилове” завдання – максимально сприяти їм, зокрема, технікою та матеріалами. За кошти, зібрані під час попередніх антарктичних аукціонів, ми придбали антидронову рушницю, три тепловізійні приціли та дві автівки. Все це вже використовується у підрозділах, де служать полярники, і допомагає наближати нашу Перемогу. Запрошуємо всіх долучатися до аукціону, щоб закрити потреби “бойових пінгвінів-саперів” і водночас отримати унікальні антарктичні артефакти. Адже в ЗСУ треба не просто вірити – маємо робити реальні кроки для їхньої підтримки», – зазначив директор НАНЦ Євген Дикий.

Сьогодні опівночі третій антарктичний аукціон завершився. Загалом за лоти в Фейсбуці та Інстаграмі організатори отримають 42 850 грн. Ще аж 45 383,5 грн одержано як донати. Тож разом має вийти 88 233, 5 грн.

На ці кошти передусім закриємо потреби підрозділу Макса Білоуса, а залишок використаємо для інших полярників, які зараз служать на передовій. Ворог постійно пошкоджує транспорт наших захисників, тож потреби в “підкріпленні” завжди актуальні.

До речі, перші речі зі списку Макса – вже в підрозділі (закуплено за донати). Крім того, група українських активістів в Німеччині під керівництвом Roman Stepanenko в рамках ініціативи "500 аптечок" передасть безкоштовно Максу і його колегам 10 аптечок, напакованих відповідно стандартів НАТО! 

0
репостів
0
репостів