Розділ Суспільство

Безробітних на Хмельниччині залучатимуть до суспільно корисних робіт, став відомий їх перелік

Автор 25 травня 2023, 13:07

У Хмельницькій обласній військовій адміністрації видали розпорядження, у якому начальникам районних військових адміністрацій спільно з сільськими, селищними, міськими радами наказують вжити заходів щодо організації громадських робіт, що відповідають потребам територіальних громад та належать до суспільно корисних робіт.

Потрібно врахувати перелік видів громадських робіт на 2023 рік, що належать до суспільно корисних робіт, які організовуються за участю підприємств, установ і організацій територіальних громад Хмельницької області.

Залучати до громадських робіт  будуть зареєстрованих безробітних осіб, які перебувають на обліку у Хмельницькому обласному центрі зайнятості, як такі, що шукають роботу; працівників, які втратили частину заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення до 50 відсотків передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції.

Хмельницькому обласному центру зайнятості рекомонжують сприяти залученню визначених категорій осіб до виконання громадських робіт; забезпечити фінансування громадських робіт, що виконуватимуться залученими особами, за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття в установленому законодавством порядку.

При цьому наголошується, що до громадських не відносяться роботи, пов’язані із ризиком для життя.

Перелік видів громадських робіт на 2023 рік, що належать до суспільно корисних робіт, які організовуються за участю підприємств, установ і організацій територіальних громад Хмельницької області

  1. Ремонтно-відновлювальні роботи, що виконуватимуться на об’єктах забезпечення життєдіяльності.
  2. Розбір завалів, розчищення залізничних колій та автомобільних доріг.
  3. Будівництво та підтримання у готовності захисних споруд цивільного захисту, швидкоспоруджуваних захисних споруд цивільного захисту, створення найпростіших укриттів, протиповеневих, протизсувних та інших інженерних споруд спеціального призначення, пристосування існуючих наземних або підземних приміщень під найпростіші укриття.
  4. Ремонт і будівництво житлових приміщень, у тому числі для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб.
  5. Вантажно-розвантажувальні роботи.
  6. Надання допомоги населенню, насамперед особам з інвалідністю, дітям, громадянам похилого віку, хворим та іншим особам, які не мають можливості самостійно протидіяти несприятливим факторам техногенного, природного та воєнного характеру;
  7. Організація забезпечення життєдіяльності громадян, що постраждали внаслідок бойових дій. 
  8. Роботи із забезпечення сталого функціонування об’єктів підвищеної безпеки на випадок надзвичайних ситуацій.
  9. Упорядкування, відновлення та благоустрій прибережних смуг, природних джерел та водоймищ, русел річок, укріплення дамб, мостових споруд.
  10. Заготівля дров для опалювального сезону.
  11. Ліквідація стихійних сміттєзвалищ та облаштування полігонів твердих побутових відходів.
  12. Виготовлення маскувальних сіток.
  13. Фасування гуманітарної допомоги.
  14. Інші роботи, які мають суспільно корисну спрямованість, відповідають потребам громад та є необхідними для забезпечення стабільної життєдіяльності населення в особливий період.

Як оплачуються суспільно корисні роботи й трудова повинність?

Згідно з відповідною постановою Кабміну, працівникам функціонуючих в умовах воєнного стану підприємств за виконання суспільно корисних робіт забезпечується оплата відповідно до умов оплати праці, встановлених за професією (посадою), на яку їх зараховано. Розмір такої оплати не може бути нижчим від розміру середньої заробітної плати за основним місцем роботи.

Іншим працездатним особам за виконання суспільно корисних робіт забезпечується оплата відповідно до умов оплати праці, встановлених за професією (посадою), на яку їх зараховано. Розмір такої оплати у разі виконання норми праці не може бути нижчим від розміру мінімальної заробітної плати, встановленого на дату її нарахування за повністю виконану місячну (годинну) норму праці.

Наразі розмір мінімальної зарплатні становить 6 тисяч 700 гривень на місяць. А в погодинному розрізі — 40 гривень 46 копійок.

Останнє редагування 25 травня 2023, 13:32
0
репостів
0
репостів