Розділ Суспільство

У Шепетівці на білбордах вільно рекламується секта з колаборантами

Автор 11 квітня 2023, 19:42

Днями у Шепетівці з'явились білборди з доволі дивним змістом, від якого так і тхнуло вже призабутою сектою "Білого братства". Трішки дослідивши, що ж це за "Благотворче суспільство", виявилось, що це не просто секта, а розплідник колаборантів, які в час війни співпрацюють з агресором.

«Благотворче суспільство», «creative society» або «созидательное общество» – це лише деякі назви, які зараз «приміряє» на себе МГР «АллатРа», аби тільки показати, що вона «за все хороше і проти всього поганого», а її члени – ані разу не секта.

«Созидательное общество» – хіба може за добровільним рухом «волонтерів з усього світу» ховатися щось погане – таке, як секта? Волонтери борються з глобальними катаклізмами і прагнуть привернути увагу до проблем клімату заради порятунку всього людства. То ж хіба може так бути, щоб секта називала себе «созидательное общество»?..

МГР «АллатРа»

Щоб зрозуміти хто вони такі, варто повернутись трішки в минуле. Колись, років десять тому, в інформаційному просторі взагалі не було жодних досліджень щодо діяльності громадської спілки «Міжнародний громадський рух «АллатРа», котру заснували у 2014 році маловідоме ТОВ «АллатРа» і ГО «Лагода», керівниками яких вже тоді були ключові функціонери організації – Галина Яблочкіна та Андрій Михальчук. А гучна назва «АллатРа», з таким собі флером містицизму, сформована від апокрифічного «аллат» – «силова сполучна частка», «фізичний прояв божественої енергії», та санскритського Ра – «вогонь».

На початку 2014 р. у Києві було розміщено низку об’єктів зовнішньої реклами МГР «АллатРа»: «Глобальна партнерська угода «АллатРа», «Сім основ «АллатРа», «Об’єднуй і створюй», «Добро в действии» тощо.

4 травня 2014 р. на колишньому телеканалі «112» (ліцензію якого припинено на підставі рішення РНБО України від 02.02.2021 р. «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», введеного в дію Указом Президента України від 02.02.2021 р. № 43/2021) у прямому ефірі виступили троє представників організації – Андрій Михальчук, Крістіна Ковалевська і Жанна Хвещук. Разом із тим, вони тоді представляли не МГР «АллатРа» (все ще було попереду), а міжнародну громадську організацію «Лагода». Гості студії презентували книгу «АллатРа» авторства «Анастасії Нових», вели бесіду на абстрактні теми добра, миру, злагоди тощо.

Книги ці пропагували комуністичний тоталітарний режим і культ особистості путіна. Внаслідок того, що ніде у відкритому доступі не було застережень про те, що «АллатРа» є деструктивною псевдорелігійною організацією, туди потрапили чимало людей.

На той час члени руху представляли Революцію Гідності як внутрішній громадянський конфлікт, спричинений «потойбічними силами». Не визнавали вони і факту збройного вторгнення російської федерації в Україну, розпочатого у 2014 р. Всі їхні відеоматеріали на цю тему давно підчищені з Інтернету, але за бажання знайти можна все.

У 2016-2017 рр. зі складу МГР «АллатРа» вийшли чимало осіб. Серед них були так звані «геліари» – особливо наближені до Ігоря Данілова. Колишні адепти стали розповідати свої історії, вони створювали спільноти у соціальних мережах, спілкувалися з журналістами. Інтернет заряснів словосполученням «АллатРа секта». І функціонерам руху довелося викручуватися, терміново заповнюючи інфопростір новим словосполученням – «созидательное общество»

Вийшла низка інтерв’ю з дівчиною-«геліаром», яка поділилася інтимними подробицями щодо «культових практик» у секті. Ця тема одразу стала предметом подальших обговорень у медіа, що тільки підсилювало негативні асоціації, пов’язані з МГР «АллатРа».

Крім того, відбулося одразу декілька «залетів» членів руху, які виявилися зрадниками і ворогами України. Зокрема сектантку «благотворчого суспільства» (МГР «АллатРа») Христина Берестецьку було засуджено до 8 років позбавлення волі за несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну.

В інших областях України також були викриті на співпраці з ворогом працівники державних структур, які позиціонували себе «волонтерами» МГР «АллатРа». І все це супроводжувалося хвилею публікацій, сюжетів, репортажів, офіційних прес-релізів СБУ і Національної поліції України.

З чим стала асоціюватися «АллатРа»? Правильно, зі словом «секта». З брудом, груповими оргіями, розбещеністю. Негатива стало занадто багато. А з чим асоціюється «созидательное общество»? Про нього наразі нічого поганого ніде не кажуть. Таким чином, секта не мала іншого вибору, як переформатуватися у «созидательное общество».

Проєкт «Благотворче суспільство»

Поступово згадок про МГР «АллатРа» ставало менше, на перший план було висунуто тему розбудови «благотворчого суспільства» – утопічного, абстрактного поняття, яке припускає дуже широке розуміння, залишаючи простір для маніпулювання. Руками рабів-«волонтерів» секта запустила черговий веб-сайт «Созидательное общество» різними мовами. Також було створено окремий YouTube-канал, хоча віщували там одні й ті саме особи – негативно шановний Ігор Михайлович, Тетяна Новак, Жанна Хвещук та інші аллатранці.

При чому на сайті сектанти не гребують публікувати брехливу інформацю про нібито благословення Папи Римського Франциска та іших духовників.

Якщо раніше зачаровані наші співгромадяни, незважаючи на посади і соціальні ролі, не соромилися публічно називати себе «волонтер «АллатРа», то тепер їм зовсім не хочеться чути дорікання «це ж секта!», тому вони змінили аватарки/наліпки на «Я поддерживаю созидательное общество».

Зміна вивіски на «созидательное общество» позначилася і на тематиці масових заходів, які проводила секта. Наприклад, у листопаді 2019 р. у декількох містах України МГР «АллатРа» було організовано онлайн-конференцію у межах проекту «Игра профессионалов. Общество: последний шанс» на тему «Здравоохранение в созидательном обществе». Зокрема у приміщенні Вінницької торгово-промислової палати під час трансляції відбувся телеміст з державою-агресором, трансляція здійснювалася з москви.

Слід зазначити, що крім «благотворчого суспільства» були й інші проекти, спрямовані на «відбілювання» секти – такі, як «Єдине зерно». Так, 13.11.2019 р. представник МГР «АллатРа» Анна Дубровська на колишньому телеканалі «ZIK» (ліцензію якого припинено на підставі рішення РНБО України від 02.02.2021 р. «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», введеного в дію Указом Президента України від 02.02.2021 р. № 43/2021) брала участь в ефірі телепрограми «Кожен з нас президент», де позиціонувала себе як керівник одного з проектів МГР «АллатРа» – «Єдине зерно».

Від «АллатРи» – до «Благотворчого суспільства»

Деякий час негативна інформація у медіа суттєво псувала настрій керівництву організації. У внутрішніх групах і чатах панував смуток, аллатранці переймалися тим, що не можуть привести нових людей, що давно не було гідного поповнення. Тому в ідеологів не лишалося іншого вибору, як вкотре «змінити платівку».

Перекрити негатив змогла тема «турботи про майбутнє планети», боротьби з наслідками зміни клімату. Апокаліптичні настрої, що нагніталися навколо природних катастроф і стихійних лих, теж добряче відволікали увагу. Людина, що налякана скорим настанням глобального голоду і дефіциту ресурсів, від якого може врятувати тільки «созидательное общество», гарантовано не стане задаватися питанням про те, секта це чи ні.

З 2019 року секта стала активно діяла у напрямі спекуляцій на темі неминучого настання продовольчої кризи (голоду, «глобальних катаклізмів») закликаючи всіх єднатися, щоб разом «строить созидательное общество». Початком «офіційного» запуску проекту можна вважати дату 11 травня 2019 р., коли під егідою МГР «АллатРа» було проведено онлайн-конференцію «Общество. Последний шанс». Під час конференції було проголошено ідею розбудови «благотворчого суспільства».

Після цього популярність руху стала зростати. Політики, релігійні діячі, співаки ротом, актори та різні зірульки – кого тільки не було серед охочих побесідувати на теми «благотворчого суспільства»! Навіть Ірина Верещук приходила на інтерв’ю поговорити про те, як треба «об’єднувати і створювати».

Скільки це буде тривати?

Попри арешти та ув'язнення рядових членів «Благотворчого суспільства», шахрайська організація продовжує свою діяльність, а власники білбордів не гребують брудними грошима щоб рекламувати їх на вулицях нашого міста. Як і колись з фінансовою пірамідою Helix, довірливі шепетівчани влізуть обома ногами в тенета шахраїв, а правоохоронці зреагують лише тоді, коли буде запізно.

Наші люди ніяк не навчаться на власних помилках, секта продовжує перетворювати людей на зомбованих фанатиків. В цій секті продовжують зникати люди. Руйнуються сім’ї, розриваються родинні зв’язки, батьки роками не бачать своїх дітей.

Крім того, продовжується поширення наративів держави-терориста, адептів залучають до створення пропагандистських матеріалів на шкоду інтересам України. 

Останнє редагування 11 квітня 2023, 20:38
0
репостів
0
репостів