Розділ Суспільство

За торгівлю первоцвітами штраф може сягати 3655 грн

Автор 22 лютого 2023, 17:18

З метою запобігання знищенню квітів і рослин, які розпочинають цвітіння в перші дні весни, Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області разом з правоохоронними органами та Державною лісовою охороною розпочинає щорічну природоохоронну операцію "Первоцвіт-2023".

Щовесни на території України великих обсягів набуває торгівля ранньоквітучими весняними рослинами – первоцвітами. Масовий збір на продаж квітконосів рідкісних рослин призводить до послаблення, а у невеличких місцезростаннях до повного пригнічення насіннєвого поновлення. Крім того, дуже часто первоцвіти знищуються з кореневою частиною, що призводить до фізичного знищення популяцій. Більшість таких первоцвітів на території України вже знаходяться під загрозою зникнення.

На сьогоднішній день до Червоної книги України занесені всі види сон-трави, тюльпан дібровний, шафран сітчастий, первоцвіт дрібний, проліска сибірська, горицвіт весняний та інші. Ці квіти в жодному разі не можна рвати, нищити та продавати.

Тим не менш, перші весняні квіти є великою спокусою для торгівців, які, знаходячи місця, де ростуть ці провісники весни, нещадно зривають їх "під корінь", не даючи можливості зав'язати насіння і гублячи популяцію рослин. А попит покупців на ніжні букетики тільки заохочує продавців до нових актів вандалізму.

Слід зазначити, що за сезон (лютий-травень) в результаті незаконного збору для подальшої реалізації знищується велика кількість ранньоквітучих рослин, занесених до Червоної книги України, зокрема підсніжника білосніжного, білоцвіту весняного, шафрану Гейфеля, рябчика шахового тощо. Найчастіше продаж першоцвітів відбувається 14 лютого (день Святого Валентина) та 7-8 березня (Міжнародний жіночий день).

Наголошуємо на тому, що торгівля рослинами занесеними до Червоної книги заборонена та карається кількома статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення. Зокрема: стаття 88-1 (порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу) передбачає накладення штрафу від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 1700 грн). Згідно частини 2 цієї ж статті ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України – тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн. із конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Крім того, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2012 року №1030 (зі змінами і доповненнями) за кожну зірвану рослину з Червоної книги України передбачена відповідна компенсація за її знищення.

Наприклад: черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн. за 1 екземпляр; шафрани (крокуси), підсніжники - від 49 до 62 грн. за 1 екземпляр в залежності від виду; сон трава – від 37 до 62 грн в залежності від виду.

З минулого року, з початком повномасштабного військового вторгнення російської федерації, на природу України лягло додаткове навантаження. Через обстріли, пожежі, створення ліній оборони нищяться цілі екосистеми, на відновлення яких знадобляться десятиліття, а деякі - втрачені назавжди.

Тож будьте свідомими і не робіть свій "внесок" в знищення краси і тендітності неповторної української природи.

За матеріалами сайту Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області

0
репостів
0
репостів