Розділ Суспільство

У новорічну ніч комендантську годину не відмінятимуть

Автор 30 грудня 2022, 13:42

На Хмельниччині комендантська година в новорічну ніч не змінюється. Начальник Хмельницької ОВА Сергій Гамалій нагадав, що обмеження діють з 00.00 до 05.00 години.

Крім того, відповідно до мого наказу, забороняється використання на території області салютів, феєрверків, піротехнічних виробів та вибухонебезпечних пристроїв на період дії воєнного стану в Україні. Памятайте, в нашій державі триває війна!

Голова Національної поліції України Ігор Клименко нагадав, що заборона також стосується й продавців:

Відповідальність передбачена і в Кодексі України про адміністративні правопорушення, і в Кримінальному кодексі. Найлегше покарання - штраф у декілька сотень гривень, найтяжче, якщо кваліфікують як злочин – хуліганство, то і там і арешт, і обмеження волі. Не варто гратися з такими речами. Тут першочергово справа не просто у порушенні заборони, а в тому, як люди можуть сприйняти ці салюти та петарди. Піротехніка зараз – це не про святкування. Це нагадування про вибухи. Мільйонам людей в Україні й без того психологічно складно переживати війну. Тому закликаю подумати про цих громадян і обійтися без піротехніки. Після Перемоги будемо запускати салюти разом.

Яка відповідальність чекає на тих, хто святкуватиме вночі у публічних місцях?

Якщо люди порушують комендантську годину, вони мають бути свідомі того, що їх може зупинити патруль для перевірки особи. Тому важливо мати з собою завжди документи. Якщо їх не буде, то для встановлення особи громадянина можуть доставити до підрозділу поліції.

Поліція буде затримувати і доставляти у райвідділки або мова йде про перевірку документів і попередження?

Виключно про перевірку документів. За обґрунтованої потреби ще можуть провести поверхневий огляд громадян, автомобілів. Якщо в процесі перевірки виявиться, що особа підозрюється в незаконній діяльності і є законні підстави, то можуть і затримати. Це ж все індивідуально. 

Тому, якщо спростити, то якщо ви законослухняний громадянин/громадянка з документами і вирішив прогулятися у комендантську годину, то вас можуть перевірити та відпустити з попередженням. Якщо ж немає документів або є обґрунтовані сумніви щодо ваших намірів, то є ризик новорічну ніч провести у підрозділі поліції.

0
репостів
0
репостів