Розділ Суспільство

На Хмельниччині вже проживає 128 тис переселенців, аграрії засіяли понад 80 тисяч гектарів земель

Автор 06 квітня 2022, 14:28

Про ситуацію в області станом на 6 квітня розповів начальник обласної військової адміністрації Сергій Гамалій. 42 день війни. Ситуація в області стабільна та контрольована. За минулу добу були «Повітряні тривоги». Нападів не було.

Загалом з початку війни близько 300 тисяч внутрішньо переміщених осіб перебували на Хмельниччині, з них в області розміщені на тимчасове проживання більше 128 тис.

Для отримання довідки внутрішньо переміщених осіб мають право громадяни, які перемістилися з території, де ведуться активні бойові дії та які визначені в переліку програми «єПідтримка». Зокрема, це: Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Запорізька, Київська, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська області та місто Київ.

До Хмельницької обласної служби зайнятості, з метою пошуку роботи, звернулося 567 вимушено переміщених осіб. Переважна більшість – жителі м. Київ, Київської, Харківської, Донецької та Луганської областей. Працевлаштовано – 26 осіб, 196 (35% від зареєстрованих) отримали статус безробітного.

В області набирає обертів посівна. Ранніми ярими культурами вже засіяно понад 80 тисяч гектарів із прогнозованих майже 400 тис. га. У господарствах роблять акцент на продовольчих зернових та круп’яних культур, таких як гречка, ячмінь, горох, за рахунок зменшення обсягів сівби кукурудзи на зерно та сої.

Станом на 4 квітня агроформуваннями всіх форм власності посіяно понад 80 тис. га ранніх ярих культур, зокрема ярого ячменю посіяно на площі 46 тис. га або 72% від запланованих 65 тис. га, яра пшениця займає 9,3 тис. га, або 93%, (прогноз – 10,5 тис. га) горох посіяно на площі 3,2 тис. га, що становить 128% до наміченого, цукровий буряк вже займає 3,6 тис. га або 15% від запланованих 26 тис. га. Крім того, на площі понад 1,5 тис. га посіяно ярий ріпак, багаторічні трави. Господарствами населення на площі 280 гектарів розпочато садіння ранньої картоплі.

На рівні тергромад проводиться роз’яснювальна робота з агропідприємствами всіх форм власності щодо необхідності розширювати посівні площі основних продовольчих культур, зокрема овочевих в рамках державного проєкту «Сади Перемоги», до якого долучаються дрібні фермерські та приватні господарства.

Для проведення комплексу весняно-польових робіт засипана необхідна кількість кондиційного насіння, закуплено мінеральні добрива  та засоби захисту рослин.

0
репостів
0
репостів