Розділ Спорт

Уродженець Шепетівщини здобув 3 золоті нагороди на Кубку світу зі спортивних танців на візках

Автор 21 вересня 2023, 17:06

З 16 по 17 вересня 2023 року у місті Кошице (Словаччина) відбувся Кубок світу зі спортивних танців на візках серед осіб з ураженнями опорно-рухового апарату. У складі національної збірної команди України виступав уродженець Шепетівщини Іван Сівак.

Лише двом представникам Сіваку Івану та Данкевич Олені - вдалось взяти участь у цьому важливому міжнародному спортивному форумі, який об’єднав близько 50 танцюристів із 13 країн світу.

379394833 1694681620958016 6669701336478498943 n

Багаторазовий чемпіон світу та Європи Іван Сівак заворожив Кошице своїми танцювальними рухами в класі 1 і 2 серед чоловіків, виборовши в індивідуальних програмах 2 золоті нагороди (категорії «Single Men 2 Сопventional» та «Single Men Freestyle class 2»). Також він здобув чемпіонський титул у комбілатині у класі 2 («Соmbi Latin class 2») у парі з Оленою Данкевич (м. Київ).

Вітаємо наших танцюристів з неймовірною перемогою, яку вони присвятили ЗСУ та рідній Україні!

Бажаємо успішної підготовки до змагань найважливішого в цьому сезоні паратанцювального турніру - чемпіонату світу зі спортивних танців у Генуї 2023, що пройде у листопаді.

А у перший тиждень жовтня спортсменів чекатиме ще одна сходинка до чемпіонату - міжнародний турнір Para Dance Sport, що пройде у Празі.

Хто такий Іван Сівак

Нетішинець Іван Сівак почав захоплюватися спортом з дитинства. У студентські роки займався бойовими мистецтвами, тож мови про танці тоді й бути не могло. Однак у 22 роки його життя розділилося на «до» та «після». Чоловік отримав тяжку травму, після чого візок став його вірним другом.

Багато кого такий стрімкий поворот не туди міг би вибити з колії життя, але не Івана. Випробувавши на собі основні методики реабілітації інвалідів-спинальників та правила поводження із інвалідним візком, став інструктором. Згодом його з нетерпінням чекали у лікарнях та пансіонатах, де він допомагав таким, як і сам, адаптуватись до непростих життєвих обставин.

379378663 1694681504291361 4221875966382851193 n

Одного разу Іван Сівак побачив відеосюжет про танці на інвалідних візках. І вирішив спробувати. Через Інтернет знайшов багато потрібної інформації. А в Рівному його доля звела із талановитим вчителем бальних танців Сергієм Корочанським.

Спочатку заняття проходили із здоровою партнеркою. Але одного разу під час навчання Іваном групи інвалідів він познайомився із дівчиною із Макіївки Надією Вербицькою, яка також після нещасного випадку втратила можливість самостійно пересуватись. Запропонував їй займатись бальними танцями. А згодом зізнався, що сильно покохав її. Після певних вагань Надія погодилась переїхати до Нетішина.

Спільне заняття бальними танцями додавало побутових незручностей, бо постійно треба було автотранспортом діставатись на тренування до Рівного. Але це не лякало закохану пару. Після першого року занять з’явилась можливість виступити на чемпіонаті Європи з бальних танців на візках, який проходив у Польщі. Дебют виявився вдалим – четверте місце. А потім випала нагода позмагатись на світовому форумі у Голландії. Тут Іван та Надія стали чемпіонами світу. Згодом підтвердили свій «золотий» статус  на чемпіонаті Європи у Білорусії.

Такий стрімкий тріумф нетішинських танцюристів  приголомшив багатьох наших спів­вітчизників.

2009 рік для Івана Сівака та Надії Вербицької став переломним у їхньому житті – у  подружжя народилась донька Даринка.

Коли лікарі довідались, що Надія чекає дитину, почали переконувати перервати вагітність. Але подружжя не піддалось на такі «рекомендації» і вирішило боротись за батьківство до кінця. У столиці знайшлися добрі люди, які вирі­шили допомогти, серед них - лікар Михайло Макаренко.

Надійка, саме так називає Іван свою дружину, на жаль, пішла раптово з життя.

Довго танцюрист не міг прийти до тями та повернутися у спорт, але з часом прийшло розуміння того, що його Надійка хотіла б і далі спостерігати за ним на сцені, але вже згори.

Досі багато номерів Іван Сівак присвячує саме їй. Він продовжує працювати над собою, здобуває нові перемоги та показує на власному прикладі, що життєві обставини не повинні ставати перешкодою на шляху до мрії.

У 2021 році на Кубку світу зі спортивних танців на візках Іван Сівак виборов три золоті медалі. На змаганнях в італійській Генуї він став кращим у вільному стилі серед чоловіків, в одиночному заліку та у парі з киянкою Оленою Данкевич, з якою представив власну латиноамериканську програму.

Танцюрист повторив свій результат на Кубку світу зі спортивних танців на візках у 2022 році, виборовши три золоті медалі.

У квітні 2023 року Сівак виборов дві золоті медалі на міжнародному турнірі зі спортивних танців на візках у Нідерландах.

0
репостів
0
репостів