Розділ Події

По вулиці Степана Бандери бігала лисиця

Автор 17 жовтня 2021, 16:59
По вулиці Степана Бандери бігала лисиця Фото Ліани Кіндюк

Сьогодні шепетівчанка Ліана Кіндюк зустріла неподалік ДОКу у місті неочікуваного лісового гостя. По вулиці Степана Бандери бігала собі лисиця.

Пані Ліана ледь встигла її сфотографувати, бо лисиця була дуже перелякана та тікала.

Ветеринари застергіють, що якщо лисиця опинилася в населеному пункті, це ще не означає, що вона тут живе. Швидше за все, вона випадково забігла у місто.

Вона - налякана, забивається в куточок. І в такому випадку головне - її не чіпати та не проявляти агресії. Інакше тварина може захищатися.

Поява лисиці близько від людей також не означає, шо вона хвора на сказ. Хоча слід пам'ятати, що ці тварини можуть не хворіти, але бути переносниками сказу.

Якщо лисиця забігла на господарство, теж не варто вдаватися до радикальних дій і головне не спускати на неї собаку. Адже якщо лисиця покусає собаку, через слину в його організм може потрапити збудник сказу. І якщо собаці після цього не зробити вакцинацію, він може захворіти.

Тож загалом потрібно розуміти, що хижак забіг в тупик і треба просто дати йому коридор, щоб він міг втекти. В осінній період таке буває, що лисиці забігають в села, аби зробити запаси на зиму, спіймавши свійську птицю. Але такі випадки є поодиноким. Тому особливо перейматися не треба. 

У деяких містах навіть з’явилися «свої» міські популяції лисиць. Для України міські лисиці – нове явище. Однак, за словами біологів, їх кількість буде збільшуватися. Справа в тому, що присутність людей зараз відчувається навіть у найзатишніших куточках країни, і лисиці перестають боятися цих «дивних двоногих істот».

Що їдять лисиці в місті?

Основна їжа лисиць – це дрібні гризуни. Тож наявність рудих хижаків у місті навіть корисна: вони регулюють популяцію щурів і мишей. Лисиці ловлять голубів та інших птахів, їдять жуків і дощових черв’яків. Не гидують вони і продуктами зі сміттєвих контейнерів – не відмовляються від фруктів, овочів і навіть сиру та арахісу. Зрештою, лисиця може з’їсти їжу, яку якась жаліслива бабуся залишила для бездомних кішок або собак.

Лисиця може напасти на мене чи на мою дитину?

Це залежить від здоров’я лисиці і вашої поведінки. Лисиця буде кусатися і захищати себе, якщо ви заженете її в кут. Однак сама вона нападати на вас не буде. Звичайна реакція лисиці при зустрічі з людиною – скоріше втекти. Наприклад, в Англії фіксують не більше двох-трьох випадків укусу лисиці в рік – і кожен раз тварину провокувала людина. Для порівняння: в тій же Англії понад 10 чоловік в день повідомляють про напади собак.

Тож, якщо лисиця залізла до вас в сарай або навіть в будинок – просто залиште двері відкритими, і звір втече так швидко, як зможе.

Але лисиці переносять сказ. Це правда?

На жаль, так. Серед диких тварин лисиці найчастіше інфікуються цією смертельною хворобою. Втім, особливо турбуватися не варто: за даними ВООЗ, в 95% випадків зараження людей сказом «винуватцями» є собаки. Крім того, за даними Міністерства охорони здоров’я, захворювання на сказ – досить рідкісне явище. У 2018 році медики зафіксували лише два таких випадки, у 2017 році – теж два випадки, в 2016 році – чотири випадки. В 2019 році теж були випадки сказу серед людей, але знов це було повязано тільки з домашніми тваринами.

Відзначимо також, що в Україні проводиться вакцинація диких тварин від сказу. З літаків розкидають їстівні кубики з привабливим для звірів запахом і з дозою вакцини всередині. З’ївши такий кубик, тварина отримує імунітет від сказу.

А інші хвороби? Від лисиці можна чимось заразитися?

Практично всі хвороби, на які страждають лисиці, зустрічаються також у домашніх собак. Тому власники домашніх твари мають проводити регулярні щеплення своїх улюбленців проти сказу.

Лисиця може з’їсти мого кота?

Ні. Міські лисиці і кішки живуть на одній території і можуть вважатися конкурентами в пошуку їжі, але при зустрічі зазвичай ігнорують один одного. Якщо між цими тваринами і відбувається «з’ясування стосунків», то вкрай рідко.

На міських лисиць можна полювати?

В Україні діє Закон «Про тваринний світ». Згідно з цим документом, всі види тварин знаходяться під охороною, незалежно від того, живуть вони в лісі чи у вашому сараї. Лисиця відноситься до мисливських видів тварин. Це означає, що полювати на неї можна, але тільки в певних місцях, у певний період і лише за наявності спеціального дозволу.

Як тоді позбутися цих тварин?

А ви впевнені, що від них потрібно позбавлятися? Лисиці, як і решта міських тварин, відіграють роль «санітарів» міста, позбавляючи його від відходів і регулюючи чисельність гризунів. Та й особливих проблем ці тварини не створюють. Боротися потрібно не з лисицями, а зі сказом.

Крім того, як показує досвід Великобританії, міські лисиці самі регулюють свою чисельність. Кількість дитинчат, які доживають до дорослого віку, майже в точності відповідає кількості померлих лисиць. До речі, в 1950-х роках в Англії намагалися винищити міських лисиць, але потім визнали цю затію марною тратою часу і грошей. На терор з боку людей лисиці відповіли тим, що стали народжувати на світ більше дитинчат.

Годувати лисиць можна?

Можна. Але не потрібно. Якщо ви почнете підгодовувати тварину, то вона почне сприймати вас (і всіх інших людей теж) не як потенційну небезпеку, а як годувальника. Така лисиця буде підходити до людей або навіть ув’язуватися за ними. Такою підвищеною увагою з боку тварини більшість ваших сусідів будуть незадоволені.

Останнє редагування 17 жовтня 2021, 17:35
0
репостів
0
репостів