Розділ Події

У Шепетівці збиралася "надзвичайна" комісія щодо відключення будинків від тепла

Автор 21 вересня 2019, 21:36

20 вересня під головуванням міського голови Михайла Полодюка відбулося засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки (ТЕБ) та надзвичайних ситуацій (НС). Найвагомішим з розглянутих членами комісії було питання порядку денного про масові відключення будинків від системи централізованого  опалення, які протиправно проводить ТОВ «Шепетівка Енергоінвест».

Генеральний директор ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» Олександр Пустовойт на засідання комісії був запрошений офіційно та належним чином, але не з’явився, тому члени комісії не мали змоги офіційно отримати пояснення таких дій підприємства.

Міський голова Михайло Полодюк у вступному слові зауважив:

— Починаючи з літа 2019 року ТОВ «Шепетівка Енергоінвест»  почало безсистемно відключати житлові будинки від системи централізованого опалення. На сьогоднішній день таких будинків 58, ще два тижні тому їх було 53. Це майже 460 квартир та близько тисячі шепетівчан. З цього приводу, починаючи із серпня цього року, до міської ради масово надходять звернення громадян.

Аби зупинити протиправне відключення будинків ,міська рада звернуся до правоохоронних органів та вищих органів державної влади, починаючи від Хмельницької обласної державної адміністрації — до Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука, Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, депутата Верховної Ради України Олексія Жмеренецького. Також міністерству фінансів України доведено інформацію, що фінансових можливостей, щоб почати опалювальний сезон, на цей час Шепетівка не має, оскільки на цей час ще не передане майно у комунальну власність.

За цей період, 10 вересня 2019 року, завершився судовий розгляд справи по примусовій передачі майна теплових мереж у комунальну власність Шепетівки, проте відповідно до судової процедури, судовій гілці влади дається 5 днів для написання повної версії рішення та 10 днів для надсилання рішення суду до першої інстанції, тобто з Рівного до Хмельницького. У Хмельницькому суддя, який вів цю справу по першій інстанції, має виписати судовий наказ, аби виконавча служба  приступила до процедури повернення майна. На цей час судового наказу ще немає.

Для того, щоб врегулювати ситуацію я провів ряд зустрічей на рівні Києва. Зокрема, відбулась зустріч у НАК «Нафтогаз України» та міністерстві розвитку територіальних громад. У результаті розмов було погоджено ряд кроків, які міська рада повинна зробити для того,  щоб у разі повернення майна теплових мереж у комунальну власність можна було здійснити певні юридичні дії і щодо врегулювання ситуації і щодо отримання газу вже у комунальні котельні. Але єдина умова, яка зараз зупиняє міську раду – це документи на власність, які зараз знаходяться у ТОВ «Шепетівка Енергоінвест». Зараз все залежить від виконавчої служби, яка вилучить документи на власність у ТОВ «Шепетівка Енергоінвест». Після того як теплові мережі будуть повернуті у комунальну власність предстатвники міської ради зможуть їхати у Київ для врегулювання ситуації щодо початку опалювального сезону.

Та паралельно із проблемою повернення майнового комплексу теплових мереж до комунальної власності , як зазначив міський голова Михайло Полодюк, ТОВ «Шепетівка Енергоінвест»  ще й створило іншу проблему, яка може призвести до надзвичайної ситуації у місті. Адже відключені будинки від системи теплопостачання міста, так швидко не підключити (місцями у відключених багатоквартирних будинках вирізані труби).

Це засідання комісії з питань ТЕБ та НС дасть можливість міській раді звернутися до обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Начальник юридичного відділу Ганна Бабась повідомила, що порядок від’єднання будинків від системи централізованого опалення чітко визначений чинним законодавством України. Ганна Іванівна пояснила, як саме це мало відбуватися та зауважила, що відключення будинку можливе, виключно, за погодженням з його власником. Шепетівчани звертаються до виконавчого комітету зі скаргами на ТОВ «Шепетівка Енергоінвест», оскільки, підприємство відключає їх проти їхньої волі.

ТОВ «Шепетівка Енергоінвест», як постачальник теплової енергії не має право самовільно відключати споживачів від централізованого опалення. Більше того такі дії прямо заборонені чинним законодавством.

Члени комісії з питань ТЕБ та НС у ході засідання мали намір заслухати відповідальних представників правоохорнних органів щодо ходу кримінального розслідування, яке порушене у результаті звернень міської ради щодо самовільного відключення будинків. Проте присутні представники поліції та прокуратури безпосередньо цим питанням не займаються і конкретних відповідей не надали.

Перший заступник міського голови Володимир Вихівський наголосив, що якби мешканці деяких багатоквартирних будинків не втрутилися і не зупинили працівників ТОВ «Шепетівка Енергоінвест», то відключених будинків було б набагато більше.

Присутні на засіданні жителі багатоквартирних будинків на вулиці Гагаріна кажуть, що працівники товариства під приводом того, що вони мають вчинити певні дії з лічильником, хотіли вирізати трубу у будинку, але мешканці завадили цьому, тоді працівники забрали лише лічильника і приварили трубу, а тому не відключили будинок від системи централізованого опалення. Проте адміністрація ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» перекручуючи порядок відключення будинків досі прогрожує мешканцям, що таки від’єднає їх будинок від системи.

За словами жителів, в окремих випадках працівники ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» стверджують, що мають дозвіл від міської ради на від’єднання будинків від системи централізованого опалення.

Однак, вони замовчують той факт, що відповідно до процедури від’єднання, спочатку власники житла створюють ініціативну групу, яка проводить загальні збори щодо прийняття рішення про відключення будинку від централізованого опалення. І лише за позитивного рішення власників виконавчий комітет міської ради погоджує дозвіл на відключення будинку від централізованого опалення.

Заслухавши пропозиції членів комісії з питань ТЕБ та НС, комісія прийняла рішення зобов’язати генерального директора ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» Олександра Пустовойта надати до 24 вересня графік відновлення централізованого теплопостачання відключений будинків. Якщо керівник  товариства не надасть графіку, то міська рада готує подання на обласну комісію з питань НС та ТЕБ, аби на рівні області заслухати генерального директора ТОВ «Шепетівка Енергоінвест».

Також ще одним пунктом рішення комісія має заслухати інформацію правоохоронних органів щодо ходу кримінального розслідування щодо самовільного від’єднання багатоквартирних будинків міста від системи централізованого опалення.

Хід засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій можна переглянути у відео.

Прес-служба Шепетівської міської ради

Відео

0
репостів
0
репостів