Розділ Події

У Шепетівці вітали воїнів-інтернаціоналістів

Автор 17 лютого 2019, 11:44

15 лютого 1989 року остання колона радянських військ була виведена з Афганістану. 30 років по тому Шепетівка разом з усією Україною відзначила  День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. З цієї нагоди в міському будинку культури відбулись урочистості та святковий концерт.

Серед учасників заходу був голова Хмельницької облдержадміністрації Вадим Лозовий, народний депутат України Роман Мацола, міський голова Михайло Полодюк, заступник міського голови Наталія Стасюк та секретар міської ради Микола Кикоть. Також участь у заході взяли голова районної державної адміністрації Віталій Бузиль, голова районної ради Петро Дзяворук та помічник народного депутата України Романа Мацоли Ірина Топчій. До відзначення пам’ятної дати долучилися військовослужбовці, учні, студенти та громада міста.

Гості привітали воїнів-інтернаціоналістиів з цією пам’ятною датою та відзначили грамотами.

У своїх виступах представники влади подякували воїнам-інтернаціоналістам за патріотизм, самопожертву та вірність військовій присязі. За те, що з першого дня вийшли на Майдан, відстоювати свободу і європейський вибір українців та одними з перших пішли добровольцями захищати державу на сході України.

«І сьогодні, коли на сході України неоголошена війна забирає життя наших громадян, калічить життя солдат, літніх людей, дітей, - ми особливо усвідомлюємо, якою жахливою ціною розплачувалися наші воїни - інтернаціоналісти за військово-політичну спецоперацію Радянського Союзу в Афганістані. Знаємо, що війна залишила невиліковну рану в ваших душах та серцях, адже ви бачили смерть своїх друзів, побратимів. Ми пам’ятаємо і будемо пам’ятати хлопців та дівчат, які не повернулися з воєн і битв, загинувши далеко від рідної землі», - запевнив Вадим Лозовий.

Міський голова Михайло Полодюк зауважив, що 15 лютого 1989 року – це день початку миру, коли останні військові були виведені з Афганістану. Михайло Іванович подякував Шепетівській спілці ветеранів Афганістану – одній із найстарших та найактивніших громадських організацій у місті, області та на рівні України. Зауважив, що учасники організації беруть активну участь у громадському житті міста та в патріотичному вихованні молодого покоління. Побажав учасникам бойових дій на території інших держав міцного здоров’я, підтримки та злагоди в родинах.

Насамкінець, за активну громадську роботу, волонтерську діяльність, патріотичне виховання молоді, за мужність, відвагу і героїзм Михайло Іванович нагородив Почесними Грамотами Шепетівської міської ради  активних членів спілки ветеранів Афганістану, учасників бойових дій. Цього року Шепетівська міська рада надала членам організації одноразову грошову допомогу в сумі 11 тисяч гривень.

Подяки від спілки ветеранів Афганістану отримали посадовці області, міста та району.

По закінченню урочистостей афганців привітали діти-вихованці Шепетівського центру соціальної реабілітації для дітей з інвалідністю та директор центру Анжела Панчук.

Літературно-музичну композицію «Афганістан – наш біль» представили учні ЗОШ № 3. Захід продовжила концертна програма, підготовлена працівниками міського будинку культури.

Під час заходу ветерани війни в Афганістані, шепетівчани та представники влади вшанували загиблих хвилиною мовчання. До пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам «Чорний тюльпан» було покладено квіти.

Афганська війна тривала з 25 грудня 1979 до 15 лютого 1989 року. Військове угруповання, яке офіційна радянська пропаганда називала винятково Обмеженим контингентом радянських військ, опинилося безпосередньо втягнутим у громадянську війну, що розгоралася в Афганістані, і стало її активним учасником.

За матеріалами прес служб міської ради та райдержадміністрації

0
репостів
0
репостів