Розділ Події

На Шепетівщині вчора можна було спостерігати полярне сяйво

Автор 11 жовтня 2024, 13:01
На Шепетівщині вчора можна було спостерігати полярне сяйво Фото Мирослава Мальчука

У четвер, 10 жовтня, ввечері мешканці Шепетівщини та інших регіонів України спостерігали рожеве, червоне та зелене сяйво у небі. Світлини цього незвичного явища публікували користувачі у соцмережах.

Окрім Хмельниччини це явище також спостерігали мешканці Київщини, Житомирщини, Віничини, Полтавщини, Харківщини, Дніпропетровщини, Рівненщини, Сумщини. Також це явище помітили люди за кордоном: у Польщі, Франції та США.

«Неймовірне небесне шоу просто зараз в небі! Полярне сяйво дуже потужне, яскраве, вражаюче! Я такого навіть не очікував. Вперше в житті над містом Харків бачу таке яскраве», — зазначив на своїй Facebook-сторінці астроном Володимир Кажанов.

Цьогоріч це вже друге полярне сяйво, яке можна було бачити над нашої країною. 11 травня Шепетівці не пощастило - було хмарно, а от інші регіони зробили чимало фото. 

Що кажуть астрономи

На сторінці науково-популярного проєкту «Небо Сьогодні» пояснили, що 9 жовтня о 04:25 за київським часом у одній із груп сонячних плям стався довготривалий потужний спалах. Він запустив у міжпланетний простір повний гало-викид корональної маси, спрямований у бік нашої планети. Він може спричинити на Землі жорстку геомагнітну бурю, яка і спричиняє поширення зелених та червоних дуг сяйва у регіонах України.

За словами астрономів, якраз 10 жовтня і діяла жорстка геомагнітна буря, пов‘язана з прибуттям викиду корональної маси, що стався на Сонці.

«Полярне сяйво можна було побачити або сфотографувати на всій території нашої країни», — йдеться на сторінці.

Оскільки Сонце наближається до максимуму 25-го циклу своєї активності, який має бути в кінці 2024 – на початку 2025 року, то ймовірність виникнення таких явищ залишається доволі високою.

Колір полярного сяйва залежить від висоти:

  • Червоний колір - висота 300-400 км;
  • Зелений - 100-200 км;
  • Синій і фіолетовий - нижче 100 км (виникає внаслідок збудження молекул азоту).

Що відбувається під час полярного сяйва?

Полярне сяйво виникає, коли заряджені частинки від Сонця (сонячний вітер) зіштовхуються з атомами кисню та азоту у верхніх шарах атмосфери Землі.

Під час цих зіткнень атоми збуджуються і випромінюють надлишкову енергію у вигляді світла різних кольорів. Це ми і бачимо як красиві переливи на небі.

Останнє редагування 11 жовтня 2024, 13:11
0
репостів
0
репостів