Розділ Події

Відбулося засідання Конгресу місцевих та регіональних влад Хмельниччини

Автор 21 листопада 2023, 19:03

Сьогодні під головуванням першого заступника начальника ОВА Сергія Тюріна в обласному центрі відбулося засідання членів Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України в Хмельницькій області. До обговорення надважливих питань порядку денного долучилися заступники начальника ОВА, голова обласної ради Віолета Лабазюк, міський голова Олександр Симчишин, представники органів місцевого самоврядування, голови територіальних громад області, експерти. Онлайн до засідання доєдналися представники центральних органів виконавчої влади, очільники міністерств.

“Маємо унікальну можливість отримати зворотній зв’язок, відповіді на виклики, які щодня ставить перед нами реальність, скоординувати наші спільні дії, надати потужний імпульс для подальшого розвитку Хмельниччини. Дякую Президенту України Володимиру Зеленському за ініціативу створення дієвого механізму налагодження ефективної комунікації, яким є Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України”, – сказав Сергій Тюрін, відкриваючи засідання Конгресу.

Учасникам засідання до обговорення були представлені надзвичайно важливі для територіальних громад області питання щодо функціонування та розвитку економіки, захисту інфраструктури, безпеки та дотримання високих стандартів надання освітніх послуг в умовах війни, тощо.

Окремо обговорили створення та розвиток індустріальних парків. Крім раніше утворених двох парків «Хмельницький» та «Славута», у цьому році утворено два нових парки: «Красилів» та «Вуглецево-нейтральний еко-агро-хаб «Поділля-Городок». Наразі вирішується питання щодо створення ще трьох індустріальних парків у Кам’янець-Подільській, Старокостянтинівській та Шепетівській громадах.

Проблемою для громад є фінансування розбудови інфраструктури парків під час створення їх з нуля. Витрати на облаштування систем енерго-, газо- та водопостачання, а також на облаштування під’їзних шляхів є значними. Загальна вартість нових проєктів в цінах 2021 року складає 360 млн грн.

У 2021 році Хмельницька область подавала заявку на участь у державній програмі по співфінансуванню індустріальних парків і мала отримати гарантовані 104 млн грн, однак з початком повномасштабного вторгнення плани довелося змінити.

З урахуванням бюджетних змін, зокрема відрахування ПДФО до державного бюджету, фінансування інфраструктури індустріальних парків стає непідйомним для громад.

Особливої уваги потребує питання соціального захисту наших громадян. Тут можна виокремити кілька напрямів, зокрема це проблеми, пов’язані з поверненням до цивільного життя наших воїнів, їх реабілітації, насамперед психологічної та медичної.

“Організація та надання якісної, доступної та безоплатної реабілітаційної допомоги визнана пріоритетом держави. Це питання має бути на особливому контролі органів влади усіх рівнів, адже адаптація до цивільного життя наших воїнів – це першочергове завдання”, – сказав перший заступник начальника ОВА.

Останній блок питання стосувався безпеки в організації якісного освітнього середовища в умовах правового режиму воєнного стану.

“З початком повномасштабного вторгнення перед нами постали серйозні виклики щодо безпеки та якості навчального процесу, а також здорового харчування школярів. Керівництвом держави, особисто Президентом України, чітко визначено пріоритети і завдання. Ми знаємо над чим має працювати обласна військова адміністрація, органи влади на місцях у поточному, і вже наступному році. Переконаний, що консолідація спільних зусиль з реалізації державної політики заради наших дітей дасть свої результати, аби навчальний процес був максимально якісним і проходив у безпечних умовах, діти зростали здоровими, бо це наше з вами майбутнє”, – зауважив Сергій Тюрін.

В ході засідання голови територіальних громад області мали можливість розповісти про реалізацію та впровадження окремих проектів та поділитися своїм баченням щодо вирішення життєво важливих для нашого регіону питань.

Всі пропозиції та напрацювання, які обговорювалися під час засідання Конгресу, будуть передані Уряду.

Останнє редагування 22 листопада 2023, 19:13
0
репостів
0
репостів