Діти змінюють світ

Автор Стасюк Наталія 08 червня 2016, 14:15
1 та 2 червня у м. Києві в Мистецькому Арсеналі відбувся Всеукраїнський Форум "Діти змінюють світ".  У форумі взяли участь понад 200 дітей – лідерів учнівського самоврядування та учнів-членів Малої академії наук України. До складу команди представників Хмельницької області увійшли вихованки Школи Лідерів Шепетівки Войтюк Анна – голова обласної ради старшокласників та Стасюк Наталія – голова міської ради старшокласників.
Організатори форуму - Міністерство освіти і науки спільно з Уповноваженим при Президентові України з прав дитини Миколою Кулебою. Основна мета форуму – сприяння розвитку дитячих ініціатив, залучення дітей до суспільного життя та їх участь у прийняті рішень на рівні громади.

У відкритті Всеукраїнського дитячого Форуму взяв участь Президент України Петро Порошенко та уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба.
Ми будуємо нову країну. Ви є майбутнім України і я пишаюся, що в України є таке красиве, чисте, вільне, патріотичне майбутнє
Під час відкриття форму в Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький Арсенал» лідери учнівського самоврядування представили своє бачення та пропозиції розвитку держави, бачення власного майбутнього та майбутнього України. Зокрема, які зміни потрібні у навчальному процесі, аби кожна дитина почувалася у школі комфортно, запропонували своєрідний рейтинг вчителів, який би складався на основі досягнень їх учнів, результатів ЗНО.

У тематичних групах учасники форуму обговорювали питання про те, як школа може навчити свободи, як вчитель може допомогти учневі бути по-справжньому вільною людиною; чи можна в школі навчитись дружби; яку найважливішу мудрість має винести школяр з української школи; як плекати творче мислення в школярів; як може школа допомогти любити життя – бути проактивним і небайдужим; як школа може допомогти бути українцем.

Учасники дискусій також вважають за необхідне надавати можливості учням самостійно формувати програму навчання у залежності від потреби для подальшого навчання. Порушувалося питання збільшення ролі та повноважень учнівського самоврядування. Водночас, діти виступали за зближення учнів та вчителів в освітньому процесі – вчитель має бути другом і наставником, сприяти розвитку особистостей і підтримувати лідерських рух. Особливу увагу учасники форуму звернули на питання патріотичного виховання. На їх думку, для цього у школах необхідно запровадити інтерактивне навчання, спрямоване на вивчення історії Батьківщини, її різних куточків, популяризацію вітчизняного туризму. Крім того, діти акцентували на питанні збільшення практичних занять у програмі, вивчення точних наук через творчу подачу.

2 червня учасники форуму продовжили працювати в Українській академії лідерства. Студенти академії провели для лідерів низку інтерактивних тренінгів, поділились досвідом роботи щодо реалізації соціальних ініціатив молоді в громадах. Старшокласники, в свою чергу розповіли про реалізовані проекти в школах, районах, області, поділитись новими ідеями, цікавими проектами.

У рамках програми відбулась цікава зустріч з святейшим Любомиром Гузаром, який розповів дітям про людські цінності, досягнення мети в житті, пріоритети вибору професії, поділився власним життєвим досвідом.

На завершення заходу Уповноважений з прав дитини при Президентові України Микола Кулеба закликав усіх учасників не зупинятись на досягнутих кроках щодо участі дітей у прийняті рішень на рівні своїх громад, висловлювати свою думку вільно та впевнено, не бути байдужим до оточення, шукати однодумців серед молоді.

Уповноважений з прав дитини оголосив всім учасникам форуму про ініціативу створення при Адміністрації Президента України дитячого дорадчого органу, до складу якого увійдуть представники Всеукраїнської ради старшокласників.

Фотогалерея

0
репостів
0
репостів