Завершився IХ Всеукраїнський зліт юних лісівників

Автор 11 вересня 2015, 21:23
Упродовж чотирьох днів тривав IХ Всеукраїнський зліт учнівських лісництв із 22 областей України (крім окупованих) на базі державних лісогосподарських підприємств та закладів освіти Хмельниччини. Про це повідомила Прес-служба Хмельницького ОУЛМГ.

Демонстрували свої здобутки кращі вихованці загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів, переможці обласних зльотів. А фахівці з Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства та обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді підготували для гостей пізнавальну насичену програму праці та відпочинку.

Стартувало свято у Хмельницькому палаці творчості дітей та юнацтва. Тут же у холі розгорнулася багата виставка досягнень учнівських лісництв, яку представили школярі разом зі своїми керівниками-учителями та представниками лісогосподарських підприємств. Яскраві банери, звіти про результати різноманітних напрямів діяльності: експериментально-дослідницької, навчальної наукової, агітаційно-просвітницької, методичної та профорієнтаційної. А також — численні нагороди за перемоги у всеукраїнських та міжнародних конкурсах, і навчальні посібники, і учнівські наукові роботи, і колекції зразків насіння, кори, зрізів деревини лісових порід… Деякі учасники, як-от гості з Волині, Кіровоградщини, проявили креативність, прикрасивши свої експозиції дарами лісів та заготовками з них. Тож запрошували відвідувачів посмакувати гостинцями із цілющої скарбниці лісу: ягодами, горішками, джемами та вареннями, медом, пиріжками з ягідною начинкою, смачними напоями та духмяними чаями.

А в актовому залі гостей форуму урочисто привітали перший заступник голови Хмельницької обласної ради Віктор Адамський, заступник керівника апарату облдержадміністрації Василь Климчук, начальник відділу науки та зв’язків з громадськістю управління використання лісових ресурсів та науки Державного агентства лісових ресурсів України Віктор Корнієнко, начальник Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства Віталій Лісовий, науковець Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді МОН України Петро Мазур, директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олег Фасоля.

Звісно ж, зустрічали своїх побратимів з усіх областей України і, так би мовити, «винуватці» усього цього велелюдного зібрання — представники Пліщинського учнівського лісництва Шепетівського району на чолі зі своїм керівником вчителем-методистом Миколою Андрійовичем Зведенюком. Це ж саме вони торік привезли на Хмельниччину гран-прі із VIII Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв, що відбувся у Волинській області, і вибороли серед 18 команд для нашої області почесне право вперше проводити такий знаковий захід.

І справді, нині юним лісівникам Хмельниччини й їхнім наставникам та опікунам є про що звітувати, ділитися досвідом. Саме ця галузь позашкілля, маючи підтримку, добре розвивається. За словами начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Віталія Лісового, на Хмельниччині активно працює уже 45 учнівських лісництв (приміром, на Волині таких 42, на Дніпропетровщині 13 ), і 34 з них створені за участю працівників державних лісових підприємств. За кожним шкільним лісництвом закріплені зелені квартали, де діти і трудяться, допомагаючи лісівникам, і проводять дослідницьку роботу. Допомагають і заготовляти насіння, вирощувати сіянці та саджанці у розсадниках, висаджують та доглядають лісові культури, стежать за санітарним станом лісу, ведуть біологічні та фенологічні спостереження, активно беруть участь в акції «Майбутнє лісу — у твоїх руках». Лісівники відкривають для дітей навчальні класи при лісництвах, забезпечують їх усім необхідним, бібліотечками фахової літератури, надають кваліфіковану допомогу на практичних заняттях та всіляку підтримку юній зміні.

Профорієнтаційна робота, виховання у молоді високої екологічної культури, любові до лісу, природи, за словами керівника, — одне із пріоритетних завдань для лісівників. Співпраця з освітянами дає гарні плоди. Бо постійно зростає число шкільних лісництв, діти залучаються до корисного, і чимало з них обирають професії, пов’язані з лісовою, природоохоронною галуззю.

Серед кращих в області Віталій Лісовий назвав сім шкільних лісництв при Шепетівському та Славутському лісгоспах, зокрема, Пліщинське, Полянське та Голицьке. У Хмельницькому районі — Масовецьке, У Кам’янець-Подільському — Кадиєвецьке, в Ізяславському — Михлянське.

Загалом же юні лісівники краю, у тому числі й вихованці 21 гуртка з позашкільних та загальноосвітніх навчальних закладів доглядають 1205 гектарів лісу. А всього в Україні нині, за словами працівника Держагентства лісових ресурсів Петра Корнієнка, діє 602 учнівських лісництва, в яких є 16000 школярів. Під їхнім піклуванням 60 тисяч гектарів лісу. Щорічно вони висаджують сотні тисяч кущів та дерев у містах і селах. Діти залучаються до підгодівлі мешканців лісу, виготовляють штучні гніздівлі, огороджують мурашники, вирощують лікарські рослини… Головне ж завдання працівників галузі та їхніх вихованців — заліснити територію держави, рівняючись на європейські показники.

Натхненні вітальними словами та побажаннями, учасники команд жвавими виступами, демонстраціями, поетично-пісенним дійством презентували свою діяльність. А успішну практичну роботу учнівських лісництв області учасники зльоту побачили на прикладі Пліщинської ЗОШ I-III ступенів Шепетівського району. Це єдина школа області, нагороджена почесною грамотою Академії наук України за активну наукову і практичну діяльність, а також єдина в Україні, яка створила унікальний куточок в заповідному урочищі. А ще вихованці гуртка юних лісівників під керівництвом учителя Миколи Зведенюка та шефів із Шепетівського лісового господарства, зокрема й керівника Володимира Сасюка, створили дендропарк площею 2,5 гектара, розарій на грантові кошти, які виграв учитель. Кредо вчителя хімії Миколи Андрійовича: «Від члена учнівського лісництва — до кандидата наук». І його учні стають аспірантами, кандидатами наук.

Учасники делегації ознайомилися з роботою Шепетівського лісгоспу, відвідали Шепетівський та Кам’янець-Подільський еколого-натуралістичні центри учнівської молоді, учнівські лісництва Кам’янеччини, ботанічний сад Кам’янець-Подільського аграрно-технічного університету, Кам’янець-Подільську фортецю та музей Миколи Островського в Шепетівці.

На базі обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді юні лісівники захищали свої науково-дослідницькі роботи, а їхні наставники взяли участь у педагогічних читаннях «Реалізація завдань сучасного трудового виховання неповнолітніх у контексті педагогічної системи В. О. Сухомлинського».

Учасники зльоту висадили пам’ятну алею хвойних і декоративних рослин на території Хмельницького палацу творчості дітей та юнацтва і встановили там пам’ятний знак.

Переможцем цьогорічного огляду учнівських лісництв журі визнало команду юних лісівників Трушівського шкільного лісництва “Лісівник” Чигиринського району Черкаської області. Вона і виборола гран-прі та Кубок, і нагороджена цінним подарунком – фотопринтером “Epson” з функціями сканування, копіювання, друкування та безперервної подачі чорнил. А першу сходинку посіла команда юних лісівників Пліщинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. Шепетівського району Хмельницької області. Вона нагороджена цінним подарунком – біноклем “Yukon 20*50 Woodworth”. Два других місця посіли команди Утківського шкільного лісництва Харківського району Харківської області та Компаніївського учнівського лісництва “Зелена планета” Компаніївської ЗОШ І-ІІІ ступеню Кіровоградського району Кіровоградської області, які нагороджені цінними подарунками – фотоапаратами “Canon”. Третє місце розподілили між собою команди Дорогинського та Пилиповецького учнівських лісництв Київської області, Карапчівського учнівського лісництва Карапчівської ЗОШ І-ІІІ ступеню Вижницького району Чернівецької області та учнівського лісництва “Паросток” Крижопільської ЗОШ І-ІІІ ступеню Вінницької області. Вони нагороджені цінними подарунками – біноклями “Konus Army 10*50″. Також відзначилися команди учнівських лісництв Сумської, Одеської та Київської областей, які нагороджені заохочувальними призами – біноклями (8*21).

Насамкінець гості подякували організаторам за чудове проведення форуму, цікавий досвід, плідне спілкування та незабутні враження.
0
репостів
0
репостів