Обласний семінар начальників управлінь (відділів) освіти міських рад та райдержадміністрацій

Автор 01 лютого 2012, 00:00

31 січня 2012 року на базі відділу освіти Шепетівської райдержадміністрації відбувся обласний семінар начальників управлінь (відділів) освіти міських рад та райдержадміністрацій з питання «Стратегія розвитку освіти України: основні завдання і шляхи реалізації в регіоні».

В семінарі взяли участь начальник управління освіти і науки Хмельницької облдержадміністрації  Очеретянко В.І, в.о ректора Хмельницького обласного інституту післядипломної освіти Білошицький  С.В., голова Шепетівської районної державної адміністрації Адамець І.К., представники органів місцевого самоврядування, працівники управління освіти і науки Хмельницької обласної державної адміністрації, Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

З питання «Стан та перспективи розвитку освіти в області» виступив начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Очеретянко В.І.. Він відзначив основні стратегічні цілі та завдання 2012 року в освіті, акцентував увагу на основних завданнях позашкілля, першочергових заходах акції «Дай руку, першокласнику!», на процесах оптимізації мережі  навчальних закладів області.

У роботі семінару взяв участь начальник головного фінансового управління Хмельницької обласної державної адміністрації Пенюшкевич С.А., який проаналізував стан фінансування освіти, наголосив на необхідності покращення ведення обліку необоротних активів, звернув увагу на облік земельних ділянок та дав відповіді на ряд запитань.

На питаннях дотримання нормативно-правових вимог як умови успішної управлінської діяльності та забезпечення ефективної роботи практичного застосування окремих норм Типового положення про атестацію педагогічних працівників у поточному навчальному році зупинилась Бенеда Т.І., старший викладач кафедри менеджменту та освітніх технологій Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

З великим зацікавленням присутні прослухали презентацію Гуменюк В.В., кандидата педагогічних наук, доцента  з питання  «Модернізація управлінської діяльності як фактор реалізації освітньої стратегії в регіоні».

Досвідом роботи з питань управлінської діяльності щодо шляхів реалізації стратегії розвитку освіти в сільському регіоні поділився начальник відділу освіти Шепетівської райдержадміністрації Дзяворук П.Ф..

Презентаційно-аналітичний модуль пройшов на базі дошкільних та загальноосвітніх закладів району, адже дошкільна освіта дуже важливе в становленні дитини. 

У Плесенському дошкільному навчальному закладі учасники семінару ознайомилися з предметно-розвивальним середовищем як чинником всебічного розвитку дитини, у Ленковецькому дошкільному навчальному закладі – з особливостями фінансування закладу.

Директор Плесенської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Капелюх Т.М. розповіла про роботу над створенням власної освітньої моделі громадсько-активної школи. У Ленковецькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів керівник закладу Безкоровайна Г.Г. презентувала управлінський проект «Вектор успіху», а голова товариства «Поділля» Вичавка І.І. розповів присутнім про спільну роботу  педагогічного колективу, батьків та ТОВ «Поділля» щодо створення комфортних умов праці вчителів та учнів. Сільський голова Ковальський М.М. поділився досвідом з питання подвійного фінансування дошкільного навчального закладу.

На базі цієї школи відбувся і круглий стіл з питань програмно-цільового підходу до управління розвитком освітнього закладу, який провів Очеретянко В.І., начальник управління освіти і науки Хмельницької обласної державної адміністрації, кандидат історичних наук. В  обговоренні питання виступили голова Шепетівської райдержадміністрації Адамець І.К., який коротко проаналізував роботу відділу освіти, педагогічних колективів в світлі реалізації Національного плану дій на 2012 рік. Про Програми економічних реформ на 2010-2014 роки, розвитку освіти на 2011-2015роки, розповіли в.о ректора Хмельницького обласного інституту післядипломної освіти Білошицький  С.В. та Блажиєвська В.М., начальник відділу загальної середньої та дошкільної освіти управління освіти і науки  Хмельницької обласної державної адміністрації.

Під час обговорення підсумків семінару учасники відзначили ті позитивні напрацювання, які є в районі, щодо тісної співпраці відділу освіти та районної влади, розвитку дошкільної освіти: відкриття дошкільних навчальних закладів, додаткових груп у дошкільних закладах, 100% охоплення дошкільною освітою дітей п’ятирічного віку; роботи освітніх округів, на базі яких забезпечується до профільна підготовка та профільне навчання; роботи позашкільного закладу оздоровлення та відпочинку, де щорічно безкоштовно оздоровлюється 100 дітей пільгових категорій та обдарованих дітей з використанням бази Шепетівської водолікарні; виконання програми «Обдаровані діти»: робота школи олімпійського резерву, міжшкільних факультативів, як на базі методичного кабінету, так і опорних шкіл ( до трьохсот чоловік є слухачами факультативів). Налагоджена система стимулювання праці як педагогів, так і школярів. Це запровадження районних учнівських стипендій (20 чоловік щомісячно), районна педагогічна премія ім.. Островського  (8 чоловік щорічно), дошка пошани «Кращі освітяни району».

Учасники семінару відвідали музей Героя Радянського Союзу І.Поліщука, який діє в приміщенні школи.                                                                                

Останнє редагування 05 лютого 2021, 14:45
0
репостів
0
репостів