Порівняно з минулим роком кількість смертей та інфікованих зросла вдвічі

Автор 10 листопада 2021, 17:33

Про це та взагалі про ситуацію із захворюваністю на COVID-19 у Хмельницькій області розповів під час сьогоднішнього брифінгу голова ОДА Сергій Гамалій.

За минулу добу виявлено 1141 нового хворого на COVID-19, з яких 91 дитина. Якщо порівнювати захворюваність за перший тиждень листопада з минулорічним періодом, то у 2020 році було виявлено 3380 нових випадків, у 2021 – 6700. Також збільшилась і кількість летальних випадків: у 2020 році померло 43 людини, цього року – 147. На жаль, маємо і 27 летальних випадків за минулу добу на Хмельниччині.

На сьогодні у 25 лікувальних закладах області, що надають допомогу хворим на COVID-19, розгорнуто 3035 ліжок. Крім того, в закладах функціонує 223 ліжкомісця у відділеннях анестезіології та інтенсивної терапії. Станом на вчора у цих відділеннях перебували 152 хворих (тобто зайнято 68% таких ліжок), з них 127 хворих саме на COVID-19 (тобто 57% від загальної кількості місць в реанімації). Зараз йде підготовка до розгортання додаткових ліжкомісць для важких хворих поза відділеннями анестезіології та реанімації, переважно в тих відділеннях, де лікують хворих з COVID-19. Наразі планується розгорнути ще 39 таких ліжок. При потребі їх кількість може бути збільшена. Показники летальності по закладах не корелюють із кількістю місць у відділеннях інтенсивної терапії.

Хворі на COVID-19, хвороба яких викликана штамом “Дельта” частіше та в більших обсягах потребують кисневої терапії. Наразі ситуація із забезпеченням киснем лікувальних закладів, які використовуються для госпіталізації пацієнтів з COVID-19 важка, але контрольована. Керівництвом облдержадміністрації, обласним штабом, спільно з Міністерством охорони здоров’я України, в режимі 24/7 відбувається взаємодія з виробниками кисню, керівниками лікувальних закладів, що дає змогу забезпечити необхідні обсяги поставок кисню.

На сьогодні споживання кисню в області становить близько 15 т рідкого та близько 1000 балонів газоподібного на добу. За координації МОЗ вночі в область надійшло майже 17 тонн рідкого кисню, що дало змогу на певний час забезпечити майже всі визначені для ковіду лікарні. Для Хмельниччини відвантажена партія балонного кисню з Львівського хімзаводу.

Регіональною комісією ТЕБ та НС 05 листопада 2021р. було прийнято рішення щодо звернення до Міністерства оборони України про надання дозволу військовій частині А-2502 м. Старокостянтинів на передачу рідкого кисню в заклади охорони здоров’я області, визначені для лікування хворих на COVID-19. На даний час Міністерство оборони України надало дозвіл на передачу 3 тон рідкого кисню з в/ч А-2502 для КНП «Старокостянтинівська багатопрофільна лікарня». Станом на 10.11.2021 року вже передано близько 1,5 тонни рідкого кисню. Решту 1,5 тонни кисню буде передано уже в найближчі дні. Робота в даному напрямку продовжується.

Вакцинація – єдиний дієвий метод захисту від серйозних ускладнень в разі хвороби на COVID-19. Вакциновані люди теж хворіють, лише 11% захворілих на COVID-19 були вакциновані однією або двома дозами і тільки 0,8% з них потребували стаціонарного лікування, у решти хвороба мала легкий перебіг. Це доводить ефективність вакцинації. На сьогодні область забезпечена вакцинами у повному обсязі, працює 103 пункти щеплення та 64 мобільні бригади.

Згідно постанови №954 від 13 вересня 2021 року Кабінет міністрів продовжив дію “зелених” сертифікатів про повну вакцинацію проти коронавірусу зі 180 до 365 днів. Тобто строк дії міжнародного COVID-сертифіката становить 365 діб від дня введення останньої дози відповідно до протоколу вакцинації від COVID-19. Строк дії внутрішнього COVID-сертифіката – 365 діб від дня введення останньої дози. Якщо ви раніше згенерували міжнародний сертифікат в застосунку ДІЯ, і в ньому вказано термін дії 180 діб, потрібно відмовитися від нього і згенерувати сертифікат заново.

Щодо бустерної, тобто додаткової дози вакцини. Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко зазначив, що вона стане доступною жителям України після перетину позначки у 50% вакцинованих громадян. За даними МОЗ, поки що таку позначку перетнуло лише місто Київ із показником 55% вакцинованих жителів (принаймні однією дозою). Оскільки вакцинація від COVID-19 в області розпочалась в кінці лютого 2021 року, то до завершення дії перших сертифікатів маємо ще щонайменше 4 місяці. До цього часу МОЗ підготує відповідні рішення про порядок дій.

Станом на 05.11.2021 року завершено розслідування 1877 випадків гострого професійного захворювання COVID-19. З них 1075 випадків гострого професійного захворювання COVID-19 визнано такими, що не пов’язані із виробництвом та 802 випадки визнано такими, що пов’язані із виробництвом, в тому числі 14 випадків із смертельним наслідком.

Гостре професійне захворювання медичних та інших працівників на COVID-19 передбачає розширений перелік страхових гарантій від Фонду соціального страхування України. Компенсація втраченого доходу за час лікування від коронавірусної хвороби, Фондом соціального страхування України фінансується як одноразова допомога за кошти державного бюджету разі смерті медика або у разі встановлення інвалідності, у разі встановлення стійкої втрати працездатності. Також фінансується майже 20 видів медичних і соціальних допомог, зокрема, лікування та медичну реабілітацію, регулярне санаторно-курортне лікування із визначеною періодичністю для медичних працівників, яким встановлено стійку втрату працездатності, інвалідність.

Протягом січня-серпня поточного року Фонд соціального страхування в області прийняв 637 листків непрацездатності, виданих у разі гострого профзахворювання медиків на COVID-19. Компенсацію втраченого заробітку отримав 451 медичний працівник (за хворобу, пов’язану з виробництвом). Загалом допомоги нараховано на суму 4,96 мільйонів гривень.

Відео

0
репостів
0
репостів