На Хмельниччині у 42% лабораторно досліджених кліщів виявили небезпечну інфекцію

Автор 07 червня 2021, 09:15
На Хмельниччині у 42% лабораторно досліджених кліщів виявили небезпечну інфекцію Фото depositphotos.com

У сезон весняно-літньої активності кліщів існує загроза небезпечного інфікування від їх укусів. Тож після повернення додому з відпочинку на природі варто ретельно оглядати себе, а у разі виявлення «непроханих гостей» – звернутися до фахівців. Такі поради дає лікар-епідеміолог ДУ «Хмельницький лабораторний центр МОЗ України» Лариса Гранична, повідомляє видання ХМ-ІНСАЙД.

За її словами, укуси інфікованих кліщів можуть викликати хворобу Лайма, енцефаліт, який призводить до нервового паралічу та летальних наслідків, а також марсельську гарячку.

Кліщ присмоктується протягом 15-20 хвилин, в цей час виділяючи анестезуючу рідину, що робить укус практично безболісним. Лише згодом, через кілька годин, виникає відчуття дискомфорту. Кліщ може триматися на тілі людини до 12 діб. На місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується у розмірі.

«У них часто виявляють нові, невідомі раніше штами мікроорганізмів і вірусів, і не завжди зрозуміло, наскільки вони можуть бути шкідливими», – каже Лариса Гранична.

Констатує, що цьогоріч за медичною допомогою з приводу укусу кліщем звернулись 142 мешканці Хмельницького, з них 93% – діти.  Загалом, кількість покусаних кліщами зростає: у квітні звернулась 21 особа, в травні – 75 осіб.

Серед мешканців Хмельниччини зареєстровано вже 3 випадки захворювання на хворобу Лайма.

«В лабораторію особливо небезпечних інфекцій доставлено 98 кліщів. Результати їх дослідження показали, що 41 з них був інфікований. 38 кліщів доставлено при самозверненні громадян. Насправді, лише половина людей після укусу звертається до медиків», – зауважує лікар-епідеміолог.

Вона нагадує, що наразі є реальна можливість зробити дослідження кліща на предмет його інфікування бореліями, адже це дасть змогу отримати вчасну профілактику бореліозу у разі позитивного результату, або ж навпаки – заспокоїтись та не переживати, коли результат буде негативний.

Дослідження проводить лабораторія особливо небезпечних інфекцій обласного лабцентру МОЗ, розташованого на вулиці Храновського,12,  у Хмельницькому.

«Якщо ж таке дослідження не вдалося зробити, – зауважує Лариса Гранична, – то через 3-4 тижні після укусу кліща можна дослідити  сироватку крові на наявність антитіл до борелій, який покаже, відбулось зараження організму чи ні».

Додає, що це дасть можливість вчасно, на початку захворювання або ще до початку клінічних проявів,  діагностувати хворобу Лайма, відповідно отримати адекватне лікування та уникнути серйозних проблем зі здоров’ям.

0
репостів
0
репостів