Шепетівська лікарня провалила перевірку автономних джерел електропостачання

Автор 29 грудня 2020, 14:24

Перевірку обладнання у всіх медзакладах країни анонсувало Міністерство охорони здоров’я після того, як 27 листопада в реанімації Жовківської лікарні Львівщини померли двоє пацієнтів віком 61 та 66 років, які перебували на апаратах ШВЛ та мали захворювання на COVID-19. Попередня причина смерті – дихальна недостатність.

«Через вимкнення електропостачання у Жовківській районній лікарні двоє пацієнтів, які знаходились на апаратах штучної вентиляції легень, померли. Лікарі боролися за їхні життя за допомогою мішка Амбу. Проте врятувати, на жаль, не вдалося», – зазначив керівник МОЗ Максим Степанов..

Водночас, за його словами, ця лікарня забезпечена аварійним дизель-генератором, який не переключався автоматично.

Перевірка Шепетівської ЦРЛ показала, що наша лікарня взагалі не забезпечена автоматичним увімкнення 2-го резервного взаєморезервованого джерела (ДЕС) внутрішнього електропостачання.

Який стан справ у Хмельницькій області

Перевірку по області проводили представники Управління Держенергонагляду у Хмельницькій області у складі робочої групи спеціалістів з 10 по 18 грудня. У більшості лікарень виявлено ряд серйозних порушень.

Зокрема, перевіркою встановлено, що взагалі відсутнє автономне джерело живлення в Хмельницькій ЦРЛ. А у Волочиській та Полонській ЦРЛ дизель-генератори в пошкодженому стані.

Не облаштовані пристроями автоматичного пуску додаткові джерела живлення в Хмельницькому обласному закладі з надання психіатричної допомоги, Кам’янець-Подільській міській лікарні, а також Новоушицькій, Білогірській, Деражнянській, Ярмолинецькій, Віньковецькій, Городоцькій, Шепетівській та Славутській ЦРЛ.

Відсутні пристрої автоматичного включення резерву в Теофіпольській та Славутській ЦРЛ, терапевтичному корпусі Кам’янець-Подільської міської лікарні, а в Хмельницькій, Волочиській, Летичівській та Старокостянтинівській ЦРЛ цей пристрій неробочий.

Через пошкоджені кабельні лінії в Хмельницькому обласному закладі з надання психіатричної допомоги, переведення на резервну лінію зовнішнього електропостачання здійснюється РЕМом вручну.

Також пошкоджена кабельна лінія Волочиської ЦРЛ, що живить струмоприймачі головного корпусу. Крім того, в цьому медзакладі у вимкненому стані перебуває загальний вимикач силового трансформатора, звідки іде електропостачання струмоприймачів реанімаційного, хірургічного та пологового відділень.

Не забезпечені резервними зовнішніми джерелами електропостачання окремі струмоприймачі в Ізяславській, Старосинявській, Летичівській, Старокостянтинівській, Полонській, Теофіпольській ЦРЛ, Кам’янець-Подільській МР, Хмельницькому обласному закладі з надання психіатричної допомоги.

Не встановлений резервний силовий трансформатор у Новоушицькій райлікарні.

Схемою нормального режиму мереж не забезпечується відповідний рівень надійності електропостачання струмоприймачів Старосинявської, Білогірської та Ізяславської ЦРЛ.

Укладеними договорами про надання послуг з розподілу електричної енергії не гарантується надійність електропостачання першокатегорійних струмоприймачів у таких комунальних закладах: Кам’янець-Подільська МР, Деражнянська, Летичівська, Ізяславська, Новоушицька центральні райлікарні, Хмельницький обласний протипухлинний центр.

Наразі уся інформація за результатами перевірки доведена до керівників медичних закладів та АТ «Хмельницькобленерго». Вони повинні спільно розробити заходи для якнайшвидшого усунення виявлених порушень.

Нижче пропонуємо детальний висновок інспекторів Держенергонагляду у Хмельницькій області щодо нашої лікарні.

Комунальне некомерційне підприємство «Шепетівська центральна районна лікарня» Шепетівської районної ради Хмельницької області

Договором про надання послуг з розподілу електричної енергії №131, укладеним між оператором системи розподілу АТ «Хмельницькобленерго» (Шепетівський РЕМ) та споживачем КНП «Шепетівська центральна районна лікарня», гарантується електропостачання струмоприймачів лікарні:

  • по І-й категорії з надійності електропостачання – 30 кВт;
  • по ІІ-й категорії з надійності електропостачання – 439 кВт;
  • по ІІІ-й категорії з надійності електропостачання – 28.1 кВт;

Дозволена до використання потужність струмоприймачів лікарні – 470.1 кВт, приєднана – 470.1 кВт.

Пацієнти лікарні, що хворі на COVID-19 із важким перебігом хвороби і потребують під’єднання до апаратів ШВЛ розміщені у відділенні реанімації що розташоване в головному корпусі Шепетівської ЦРЛ.

Зовнішнє електропостачання вищевказаних головного корпусу лікарні здійснюється:

  • основне живлення: від ІІ с.ш.10 кВ ПС-110/10 кВ "Городська" по ПЛ-10 кВ №05 до І с.ш. 10 кВ ЗТП №675;
  • резервне живлення: від І с.ш.10 кВ ПС-110/10 кВ "Городська" по КЛ-10 кВ №01 до ІІ с.ш. 10 кВ ЗТП №675.

Силові трансформатори Т-1 та Т-2, які встановлені в ЗТП №152, постійно знаходяться під напругою. Напруга постійно пристуня на обох секція шин 0.4 кВ.

Фактична схема зовнішнього електропостачання головного корпусу Шепетівської ЦРЛ відповідає І категорії з надійності електропостачання.

Внутрішнє електропостачання головного корпусу, в яких розташовані відділення реанімації (в т.ч. і для пацієнтів з COVID) здійснюється:             

  • основне живлення: від І с.ш.-0,4 кВ ЗТП №675 силовим кабелем АВВГ 3х70+1х50 мм2, довжиною 120 м., до шафи АВР щитової 0,4 кВ головного корпусу;
  • резервне живлення: від ІІ с.ш.-0,4 кВ ЗТП №675 силовим кабелем ААШвБ 3х120, довжиною 115 м., до ВРШ-0,4 кВ головного корпусу. Від ВРШ-0,4 кВ головного корпусу, кабелем АВВГ 3х70+1х50, довжиною 20 м., до шафи АВР щитової 0,4 кВ головного корпусу;

Між основною та резервною кабельними лініями встановлено пристрій АВР. Основні та резервні силові кабелі 0,4 кВ в ВРЩ-0,4 кВ головного корпусу постійно знаходяться під напругою.

Крім того, в якості незалежного автономного джерела живлення струмоприймачів першої категорії з надійності електропостачання використовується дизельна електростанція типу ЯАЗ-М203Г потужністю 30 кВт. Введення в роботу ДЕС - ручне, пристроєм автоматичного запуску в роботу станція не забезпечена, що являється порушенням пункту 1.2.18 ПУЕ.

В присутності членів робочої групи 11.12.2020р. проведена успішна перевірка справності автономної електростанції.

Генераторна установка забезпечена аварійним запасом пального в кількості 60 літрів, достатнього на 3 години роботи.

Пацієнти лікарні, що хворі на COVID-19 із важким перебігом хвороби і потребують під’єднання до апаратів ШВЛ розміщені у відділенні реанімації Шепетівської ЦРЛ, фактична схема електропостачання струмоприймачів якого відповідає І-й категорії. Проте, не забезпечене автоматичне вмикання третього незалежного резервного джерела електропостачання – ДЕС Шепетівської ЦРЛ для забезпечення електропостачання струмоприймачів особливої групи І категорії з надійності електропостачання.

Особою, відповідальною за електрогосподарство, призначено техніка-енергетика Шепетівської ЦРЛ, обслуговування електроустановок виконує 1 електромонтер.

Не організоване цілодобове чергування електротехнічного персоналу.

Інструкція про порядок ввімкнення в роботу автономного джерела електропостачання не складена.

Висновок:

  • фактична схема зовнішнього електропостачання струмоприймачів лікарні відповідає вимогам 1-ї категорії з надійності електропостачання;
  • фактична схема внутрішнього електропостачання струмоприймачів хірургічного, пологового та реанімаційного відділень лікарні не відповідає вимогам особливої групи в складі 1-ї категорії з надійності електропостачання;

Під час перевірки виявлено ряд порушень НТД, які впливають на надійність електропостачання, а саме:

  • не забезпечене автоматичне увімкнення 2-го резервного взаєморезервованого джерела (ДЕС) внутрішнього електропостачання струмоприймачі хірургічного, пологового та реанімаційного відділень лікарні, які згідно пункту 2.2 ДБН В.2.5-23:2010 «Проектування електрообладнання об'єктів цивільного призначення» відносяться до особливої групи в складі 1-ї категорії з надійності електропостачання (порушення пункту 2.18 ПУЕ).
Останнє редагування 29 грудня 2020, 14:53
0
репостів
0
репостів