Степанов: безкоштовно від COVID-19 вакцинують більше 20 млн українців з груп ризику

Автор 15 грудня 2020, 10:35

Сьогодні, 15 грудня, на ранковому брифінгу Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов розповів, що на безоплатній основі щеплення від COVID-19 отримають близько 21 млн українців.

"Міністерство охорони здоров'я розробило чіткий план вакцинації і визначило групи людей, яких ми зобов'язані вакцинувати за рахунок держави. Таких людей майже 21 млн. Ми вважаємо, що, в першу чергу, необхідно вакцинувати медпрацівників, бійців ООС, людей, які перебувають в інтернатах, будинках для людей похилого віку, працівників освіти, Нацполіції, Нацгвардії, людей віком від 60 років та українців із супутніми захворюваннями", - розповів Степанов.

Усіх зазаначених груп людей будуть вакцинувати за державний кошт. 

Так, у суботу на своїй сторінці у Facebook Віктор Ляшко повідомив, що Україна отримала від Фонду глобального доступу до вакцин проти COVID-19 офіційне погодження запиту щодо отримання вакцини від COVID-19. 

"Україна отримала від COVAX офіційне схвалення запиту на отримання вакцини від COVID-19. 
Тепер, додатково до запланованих закупівель вакцини за бюджетні кошти, Україна вже 100% отримає понад 8 млн. доз вакцини безкоштовно. Шприци для ін’єкцій також. Продовжуємо працювати над тим, щоб холодильне обладнання (+2 … +8) для пунктів щеплення приїхало у найкоротші терміни.
МОЗ залучатиме до процесу логістики ДП «Укрвакцина» та приватні компанії (для забезпечення доступу до обладнання для ультра-холодного зберігання, із температурним режимом -60/-80 градусів Цельсія)." - повідомив головний санітарний лікар України.

Уже на початку 2021 року очікують першу партію вакцини, яка забезпечить до 5% обсягу доз. За інформацією Громадського центру здоров'я України, перші 8 млн безкоштовних доз отримають 4 млн українців, адже вакцина передбачає дворазове щеплення. Україна буде продовжувати подавати заявки на поставку вакцини. 

Всього COVAX забезпечить вакцинами лише 20% населення України, тому уряд також планує комерційні закупівлі за кошти держбюджету.

«Додатково Україна веде перемовини з іншими виробниками напряму за кошти держбюджету. На закупівлю вакцини заклали 15 млрд грн. Залежно від перемовин, вакцина може прийти раніше чи пізніше від COVAX», - повідомили у Громадському центрі здоров'я України.

Останнє редагування 15 грудня 2020, 11:35
0
репостів
0
репостів