Лікарні не закриватимуть, але штати поскорочують

Автор 14 лютого 2016, 04:08
10 лютого у «Вузловій лікарні станції Шепетівка» відбулись звітні збори з підсумків роботи у 2015 році. Участь у зборах взяли заступник голови райдержадміністрації Наталія Собчук, головний лікар комунального закладу «Вузлова лікарня станції Шепетівка» Валерій Хрищатий, завідуюча поліклінічного відділення Людмила Дмитришина, лікарі та медперсонал лікарні. Про це повідомили у прес-службі Шепетівської районної державної адміністрації Хмельницької області.
У своїх виступах лікарі проаналізували надання медичних послуг населенню, зазначивши, що в цілому протягом 2015 року проліковано 4924 особи, виконано план ліжкоднів, кількість яких відповідає потребі, активізовано роботу денного стаціонару. Поліклініка вузлової лікарні надає як діагностичні, так і лікувальні послуги населенню. Протягом звітного періоду надано медичних послуг 2500 дітям. 

Наталія Собчук відзначила глибокий аналіз та розуміння проблем виступаючими. Звернула увагу на те, що соціальне страхування, яке впроваджено в лікарні, дає можливість частково самофінансуватись та частково вирішувати проблеми матеріально-технічного та медичного забезпечення. 

Вона наголосила, що медична галузь Шепетівщини переживає зараз непрості часи. Бюджет районної ради сьогодні фінансує центральну районну лікарню, Грицівську райлікарню, ЦПМСД, а це 15 амбулаторій загальної практики – сімейної медицини, 26 ФАПів, 17 МПТБ, та КЗ «Вузлова лікарня станції Шепетівка». Дефіцит коштів по галузі цього року становить близько 15 млн. грн.. Тому Шепетівська районна рада, райдержадміністрація спільно із головними лікарями шукають шляхи вирішення цієї проблеми. 

Рішенням міської ради від 21 січня 2016 року було створено робочу групу щодо вивчення реального стану фінансування Шепетівської центральної лікарні та механізму розподілу бюджетних коштів. Їй було доручено проаналізувати питання та внести на розгляд наступної сесії пропозиції щодо збільшення обсягів видатків на фінансування медичних послуг міським жителям із бюджету міста у районний. Проаналізувавши усі документи, які надало фінансове управління Шепетівської райдержадміністрації, члени робочої групи прийняли рішення виділити 2,5 млн. грн.. додаткових коштів із міського бюджету у районний на фінансування медичних послуг.

Не дивлячись на доведені рекомендації Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації щодо оптимізації чисельності на 300 штатних одиниць, питання одночасного їх вивільнення чи закриття якоїсь із лікарень не розглядається, оскільки це негативно позначиться на якості надання медичних послуг населенню. Саме тому буде проведено три етапи оптимізації протягом 2016 року із врахуванням думки лікарів, мешканців міста, району.

Зараз реалізується І етап. За пропозиціями головних лікарів, до кінця квітня оптимізуються штати ЦРЛ, вузлової, Грицівської лікарень за рахунок вивільнення працівників пенсійного віку, скорочення ліжкомісць, реорганізації двох відділень в одне. В цілому, до кінця квітня буде скорочено 40,5 штатних одиниць. Кожен випадок ретельно вивчався, рішення приймалися колегіально, за погодженням із головними лікарями.

Так, такий підхід не є популярним, проте це єдиний вихід для збереження Грицівської, КЗ «Вузлова лікарня станції Шепетівка», Шепетівської ЦРЛ, яка за планами департаменту охорони здоров’я Хмельницької облдержадміністрації має стати окружною лікарнею ІІІ рівня із створеним перинатальним центром. 
0
репостів
0
репостів