На Шепетівщині зафіксовано чергове отруєння грибами

Автор 23 жовтня 2024, 22:04

На Шепетівщині зафіксовано чергове отруєння грибами. Цього разу причиною знову вважають дикорослі печериці. Принаймні, саме їх збирав та, посмаживши, споживав 50-річний потерпілий із Шепетівського району.

Сталося це ще 19 жовтня, тоді ж відчув перші клінічні симптоми — біль в епігастрії, нудоту та блювання. До лікарів звернувся наступного дня, проте про вживання грибів не повідомив. Його госпіталізували з діагнозом “гастроентероколіт”.

І лише 23 жовтня, коли стан хворого раптово погіршився, розповів лікарям, що вживав гриби.

Наразі потерпілий перебуває у стані середньої важкості у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії КНП “Ізяславська міська багатопрофільна лікарня Ізяславської міської ради”.

Цього року це — вже шостий потерпілий внаслідок отруєння грибами. Найчастіше “винуватцями” отруєнь стають маремухи та дикорослі печериці. Постраждалі — з Кам’янець-Подільського та Шепетівського районів.

Як правильно збирати гриби

Звичайно ж, фахівці рекомендують надавати перевагу грибам, які вирощені промисловим способом. Однак, якщо ви є прихильником “тихого” полювання, вам не завадить знати кілька правил зі збирання грибів. Збирайте лише добре відомі вам гриби. Дотримуйтесь головного правила грибника: «не впевнений – не бери»;

Будьте особливо уважними з пластинчастими грибами (пластинки на нижній частині шапинки гриба). Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);

Перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. Якщо потрапив – викиньте гриби з цього кошика, а сам кошик ретельно вимийте;

Не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не вживайте такі гриби в гостях;

Не збирайте гриби, що ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, у забруднених місцях – гриби всотують і накопичують шкідливі речовини.

Як готувати та їсти гриби:

Гриби слід готувати не пізніше доби з моменту збору;

Готуючи страви зі свіжих грибів, дотримуйтесь відповідної технології: промивайте гриби та термічно обробляйте;

Через вміст хітину й азотистих речовин, які не перетравлюються, гриби — відносно «важка» їжа.

Кому слід обмежити або й взагалі відмовитись від вживання грибів:

  • діти;
  • вагітні;
  • літні люди;
  • ослаблені люди;
  • люди з проблемами травної системи.

Симптоми отруєння:

Грибні токсини доволі розмаїті та діяти можуть по-різному: вражати травну систему, печінку, нирки, нервову систему тощо.

Перші симптоми отруєння виникають протягом декількох годин, але можуть з’явитись і через кілька діб або навіть тижнів, коли грибні токсини вразять внутрішні органи.

Блювання та діарея — найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми:

  • різкий біль у животі;
  • головний біль;
  • підвищення температури тіла;
  • галюцинації;
  • холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок);
  • судоми;
  • задуха;
  • марення;
  • зниження пульсу, запаморочення.

Що робити при отруєнні:

1.   негайно телефонуйте на номер 103 або 112. Повідомте про:

  • симптоми;
  • причину отруєння;
  • що вже робили для допомоги отруєному.

2.  промийте шлунок чистою водою:

  • випити 1-2 літри кип’яченої води (теплої), викликати блювання;
  • повторювати процедуру 2-3 рази, доки замість блювоти не піде чиста вода.

3.   прийміть сорбенти;

4.   дотримуйтеся постільного режиму.

Також важливо зберегти залишки грибів або грибних страв — дослідження їх може допомогти з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Категорично заборонено вживати алкоголь та будь-яку їжу — це може прискорити всмоктування токсинів в організм.

0
репостів
0
репостів