На Шепетівщині фіксують випадки Бешихи свиней: що це і чим загрожує людині

Автор 21 жовтня 2024, 13:45

Бешиха свиней – інфекційна хвороба, якою хворіють свині віком від 3-х місяців і старші, характеризується септицемією і запальною еритемою шкіри, при хронічному перебігу – ендокардитом, поліартритами та некротичними ураженнями шкіри. На дану хворобу хворіють люди, особливо працівники боєнь, свиноферм, спеціалісти ветеринарної медицини, м’ясники.

Це досить поширена хвороба і трапляється майже усюди, де розводять свиней, наносячи значних економічних збитків внаслідок високої летальності та вимушеного забою хворих тварин. Бактерії бешихи дуже поширені серед багатьох видів птахів, комах, гризунів, членистоногих. Трапляються в харчових продуктах, гниючих трупах, річковому мулі, стоячих водоймах, в грунті багатому на органічні речовини, де й при сприятливих умовах можуть розмножуватися.

Прояви блискавичної форми бешихи реєструвалися в минулих роках в декількох населених пунктах району, в даний час дане захворювання проявляється в с. Новоселиця, м. Полонне, а тому не потрібно проявляти панічних настроїв і розповсюджувати недостовірні дані щодо спалаху АЧС, КЧС в цих населених пунктах і приховування даних хвороб спеціалістами державної ветеринарної медицини. Біологічні матеріали від вимушено забитих свиней і трупів відправлялися в Шепетівську МДЛВМ і Хмельницьку РДЛВМ, чума виключена, а підтверджена бешиха. При загибелі тварин не вивозьте їх в придорожні канави, ліс чи посадку, або інші місця, а звертайтеся в міську раду ОТГ і дільничну лікарню ветмедицини для відправки на Шепетівським «Ветсанзавод».

З метою профілактики та недопущення в дальнішому проявів даної хвороби давно і успішно приміняються живі та інактивовані вакцини – бешивак, бешиформ, ВР-2 і інші. Депоновані вакцини (бешивак) використовують з профілактичною метою в благополучних господарствах, а також у разі раптового виникнення захворювання згідно настанови по приміненню (поросят з 2,5 міс. і доросле поголів»я двічі з інтервалом 12-14 діб, імунітет виробляється через 7-10 днів і утримується не менше 6 місяців). Бешифор використовується для запобіжних та вимушених щеплень також двічі (молодняк з 2 місяців), але через 4-5 міс. потрібна ревакцинація. ВР-2 також приміняється в неблагополучних господарствах (поросята з 2-х місяців), ревакцинація через 20-25 діб і слідуюча через 4-5 місяців, свиноматок незалежно від термінів супоросності прищеплюють одноразово.

Для знищення збудника в навколишньому середовищі (клітки, предмети догляду, стіни і інше) піддають обов’язковій дезінфекції, а тому громадянам, в яких в дворогосподарствах були подібні випадки проявів захворювання, прохання звернутися в Полонську дільничну лікарню ветеринарної медицини для отримання сучасних, ефективних дезінфікуючих засобів (безкоштовно) для проведення дезінфекційних заходів в своїх дворогосподарствах.

З метою профілактики даного захворювання головам та старостам громад району необхідно скласти списки власників свиней, які бажають провести щеплення, для закупівлі необхідної кількості вакцини і проведення подвірного обходу для вакцинації тварин за помірну плату (вартість дози вакцини, шприца і введення). Легше попередити дану хворобу, чим нести значні втрати від лікування, загибелі тварин. Пам’ятайте, що жодна хвороба не приносить доходів в дворогоспо-дарство і не поліпшує добробут жителів.

Збудник досить стійкий у зовнішньому середовищі, у воді зберігає життєздатність до 100 днів, у грунті до 130 днів, у трупах до 9 місяців. Під час варіння м’яса кусками до 10 см бактерії гинуть через 2,5 години. Разом з тим збудник не стійкий до дії дезінфікуючих речовин 2% розчин їдкого натру, формаліну, 10-20% розчин гашеного вапна та інші вбивають його миттєво.

За звичайних умов хворіють свині з 3-х місячного віку, можуть і молодші при відсутності вакцинопрофілактики у свиноматок, інколи ягнята до 4-8 місячного віку, як виняток кури, індики, качки, гуси, одинокі випадки трапляються в коней, ВРХ, собак та інших тварин. Основним джерелом збудника є хворі свині, які в період гострого перебігу хвороби виділяють з сечею, калом і іншими екскрементами вірулентні бактерії. Зараження в основному відбувається через травний канал, рідше через шкіру.

Для даної хвороби характерні сезонність, частіше в кінці літа на початку осені, коли стоїть жарка погода, свині розміщені в тісних, душних, погано провітрюваних приміщеннях, в разі сильного перегрівання або переохолодження при транспортуванні, а також стаціонарність.

При проникненні збудника в організм проходить руйнація захисних бар’єрів, проникає в кров, лімфу і паренхіматозні органи, розвивається септичний процес, глибокі дистрофічні зміни в органах і тканинах, що зумовлює значні застійні явища в шкірі і органах (почервоніння і синюшність). Швидко розвивається серцева недостатність, набряк легень і настає загибель тварини.

Період від проникнення збудника в організм до прояву клінічних ознак досить короткий і становить 2-4 доби. Розрізняють блискавичний , гострий, підгострий та хронічний перебіг хвороби, а також білу, септицемічну, шкірну (кропив’янка) та латентну форми.

Ще декілька років тому блискавична форма бешихи зустрічалася досить рідко як в колективних господарствах, так і в дворогосподарствах громадян, встановився стереотип даної хвороби – різке підвищення температури тіла тварини і темночервоні еритематозні плями на шкірі, після введення антибіотиків через декілька годин тварина одужувала. Але враховуючи безсистемне і безконтрольне примінення антибактеріальних препаратів, особливо в дворах власників, а часто-густо і не спеціалістами, а самими власниками, придбання молодняка поросят не в колективних господарствах, де регулярно проводилася всьому поголів'ю вакцинопрофілактика і поросята отримували імунітет з молозивом, а на ринку, або від власної свиноматки, які роками не щеплюються від бешихи, призвело до більшої агресивності збудника і проявів блискавичної форми.

При даній формі хвороби розвиток клінічного симптомокомплексу запізнюється, тварина може загинути впродовж кількох годин, а в основному через 1-2 доби (порося вранці було жваве, їло, а ввечері можливий агональний стан і падіж), температура тіла досить висока -42-42,5 градусів Цельсія, порушення координації рухів, дихання важке, розвивається різкий набряк легень, синюшність вух, підгрудка, черева, кінцівок і тварина гине.

Інші, вище перераховані форми бешихи протікають більш продуктивно і при своєчасному втручанню ветеринарного спеціаліста піддаються лікуванню і видужуванню тварин. Найкращий ефект при приміненні гіперімунної сироватки проти бешихи свиней, яка на даний час досить дорога і не витребувана спеціалістами, і антибіотиками.Дані препарати вводять внутрішньом’язево, разом або окремо, з розрахунку 1,5-2 мл сироватки на 1 кг маси тіла, антибіотики не пролонгованої дії 5 -10 тис. ОД на 1 кг маси згідно настанови по приміненню, а пролонгованої дії (біцілінова, цикло-споринова, тіланова групи -15-20 тис. ОД на 1 кг маси з інтервалом в добу) з одночасним застосуванням симптоматичних препаратів (сердечні, послаблюючі, болевтомлюючі, протиалергічні і інші).

Шепетівське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області

0
репостів
0
репостів