Представник Омбудсмена виявила порушення в облаштуванні укриття у полонській лікарні

Автор 02 червня 2024, 20:09

Представник Уповноваженого ВРУ з прав людини у Хмельницькій області Оксана Кізаєва спільно з експертом проєкту «Зміцнення інституційної спроможності системи захисту прав дитини шляхом проведення моніторингу ситуації з дітьми» в Хмельницькій області Аллою Касянюк відвідали комунальне некомерційне підприємство «Полонська міська багатопрофільна лікарня ім. Наталії Савеліївни Говорун» ( далі - лікарня).

Під час візиту увагу зосередили на моніторингу педіатричного та інфекційного відділень закладу, де можуть перебувати діти, зокрема діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти, які перебувають у складних життєвих обставинах.

На день візиту на стаціонарному лікуванні дітей вразливих категорій не було. Однак впродовж 2023-2024 років у лікарні знаходилися 20 дітей зазначених категорій. Жодна дитина не перебувала у закладі понаднормово. Адже задля попередження довготривалого перебування зазначених категорій дітей у разі, якщо вони вже не потребують лікування, адміністрація лікарні взаємодіє з органами місцевого самоврядування, з відповідними соціальними службами та службами у справах дітей місцевих територіальних громад області.

У педіатричному відділенні на момент візиту знаходились 10 дітей, в інфекційному відділенні – 6 дітей. Під час лікування усі діти незалежно від статусу і наявності законних представників проживають в облаштованих палатах від 2 до 3 осіб та забезпечені 3-х разовим харчуванням.

У лікарні працює «Вікно життя» - анонімний пункт передачі дітей, які стали небажаними під час чи після вагітності. Протягом 2023, 2024 років випадків залишення дітей у даному пункті у закладі не зафіксовано.

Також у Полонській міській багатопрофільній лікарні батькам новонароджених дітей забезпечено реалізацію їх права на отримання від держави одноразової допомоги у вигляді «Пакунка малюка» (бебі бокса).

Водночас моніторингова група виявила порушення норм законодавства, що врегульовують дотримання прав дітей.

Зокрема, у лікарні наявне підвальне приміщення, яке може використовуватись, як найпростіше укриття. Однак, укриття не відповідає встановленим вимогам, потребує ремонту та облаштування відповідно до потреб пацієнтів, персоналу та відвідувачів.

На момент моніторингу в укритті не було питної вода (ємності для води були порожні), вогнегасника, контейнера з продуктами харчування та засобами для надання першої медичної допомоги.

Також в корпусі лікарні, в якому розміщується педіатричне відділення, відсутні схеми руху до укриття та відповідні вказівники до нього.

З метою безперешкодного доступу пацієнтів до усіх приміщень закладу, в тому числі маломобільних, вхід до укриття та приміщень потребують дообладнання для забезпечення безбар’єрності.

Також моніторингова група з’ясувала, що наявні у лікарні інформаційні стенди не містять необхідної інформації про права пацієнтів, номери телефонів гарячих ліній організацій та посадових осіб, до яких можуть звернутися пацієнти (у тому числі діти) за допомогою у разі порушення їхніх прав.

За результатами моніторингового візиту готується звіт із відповідними рекомендаціями, який буде скеровано для виконання та вжиття заходів реагування.

Моніторинговий візит здійснено в межах проєкту Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні «Зміцнення інституційної спроможності системи захисту прав дитини шляхом проведення моніторингу ситуації з дітьми», що впроваджується Благодійною організацією West Support in Ukraine.

Нагадуємо, що Ви можете звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у разі порушення Ваших прав чи прав Вашої дитини на охорону здоров’я та належну медичну допомогу:

  • за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;
  • на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua;
  • на гарячу лінію: 0800501720;
  • за тел. 044-299-74-08.
0
репостів
0
репостів