У Шепетівці вперше виконали унікальну операцію на коліні

Автор 16 жовтня 2023, 11:10

До травматологічного відділення Шепетівської багатопрофільної лікарні звернулася 52- річна пацієнтка. Вона мала травму коліна і тривалий час не могла повноцінно ходити, адже постійний біль не давав про себе забути.

"Нашими фахівцями було проведено ряд обстежень та прийнято рішення виконати оперативне втручання – артроскопію, яка є попереднім етапом для пластики передньої хрестоподібної зв’язки коліна з використанням ауотранплантанту сухожилля групи семі тієї ж нижньої кінцівки.

Жінка протягом тижня знаходилася у стаціонарі і була виписана. Повноцінно зможе ходити приблизно через 3-4 тижні." - зазначили у лікарні.

Таке оперативне втручання є перспективним, адже в подальшому надасть змогу суттєво збільшити і наблизити об’єм високотехнологічної допомоги населенню нашої громади.

Артроскопічна пластика передньої хрестоподібної зв’язки (ПХЗ) – це високотехнологічна ендоскопічна операція з видалення розірваної зв’язки та заміни її трансплантатом.

Хрестоподібна зв’язка має таку будову, що після розриву фізично не підлягає зшиванню. Тому єдиним способом відновити цілісність розірваної зв’язки залишається її заміна аутотрансплантатом: штучно створеною зв’язкою із сухожиль, що оточують колінний суглоб пацієнта.

Показання до проведення артроскопічної пластики ПХЗ:

  • повний відрив ПХЗ від стегнової кістки;
  • повний відрив від великогомілкової кістки;
  • частковий розрив;
  • комбіноване ушкодження ПХЗ і найближчих структур (бічні зв’язки, меніски).

Артроскопічна пластика передньої хрестоподібної зв’язки колінного суглоба здійснюється через 2 проколи по 0,5 см.

Після артроскопії передньої хрестоподібної зв’язки реабілітація передбачає обмеження навантажень на оперований суглоб. Для цього нога пацієнта фіксується в шарнірному ортезі. Через 2-3 тижні даються дозовані навантаження на коліно, для цього лікар підбирає кут згинання в ортезі.

У Шепетівській БЛ дане оперативне втручання виконали лікарі ортопеди-травматологи Мартишевський Мирослав Олександрович та Колодчук Євген Миколайович під керівництвом завідувача відділенням - Федини Михайла Ярославовича та анестезіолог Сивоконюк Валерій Вікторович.

"Розрив передньої хрестоподібної зв’язки – це серйозна травма, яка у разі несвоєчасного звернення до лікаря-травматолога загрожує поступовим руйнуванням колінного суглоба.

Тому професійний, злагоджений і дружний колектив ортопедів-травматологів КНП «Шепетівська БЛ» готові Вам з цим допомогти, адже наші професіонали здатні вирішувати всі завдання, які життя ставить перед ними!"

За матеріалами Шепетівської БЛ

0
репостів
0
репостів