У Шепетівці було проведено 420 лапароскопічних оперативних втручань

Автор 24 лютого 2023, 17:00
На фото зліва направо лікарі-хірурги: Пономарьов Сергій Васильович, Шатварін Дмитро Михайлович, Первак Володимир Вікторович, Дірей Олег Олександрович. На фото зліва направо лікарі-хірурги: Пономарьов Сергій Васильович, Шатварін Дмитро Михайлович, Первак Володимир Вікторович, Дірей Олег Олександрович.

Лапароскопічна хірургія на сьогоднішній день – найбільш сучасний вид діагностики та лікування патологій органів черевної порожнини, малого тазу, заочеревинного простору і передньої черевної стінки. Основною відмінністю лапароскопії від звичайного хірургічного втручання є те, що вона проводиться через відносно невеликі отвори, у той час, як для звичайної хірургічної операції потрібні чималі розрізи.

Проведення лапароскопічних операцій вимагає наявності високотехнологічного обладнання – лапароскопічної стійки з набором маніпуляторів, а також бригаду хірургів, які професійно володіють цією методикою. Шепетівська багатопрофільна лікарня оснащена найсучаснішою лапароскопічною стійкою швецького виробництва «Brightfield» та німецького виробництва «Karl Storz». Лікарі-хірурги пройшли навчання та стажування в передових центрах і досконало володіють даною методикою. Лише за минулий 2022 рік було проведено 420 лапароскопічних оперативних втручань.

У хірургічному відділені КНП «»Шепетівська багатопрофільна лікарня» проводять декілька видів лапароскопічних оперативних втручань:

  • лапароскопічна холецистектомія – видалення жовчного міхура;
  • лапароскопічна апендектомія – малоінвазивне втручання при гострому апендициті (тобто не роблять розрізу передньої черевної стінки живота, а через чотири мікророзрізи видаляють запалений відросток);
  • лапароскопічне дренування сальникової сумки при такому захворюванні як гострий панкреатит, панкреонероз, при якому смертність досягає 70%;
  • діагностична лапароскопія, яку використовують при важких для діагностики хірургічних захворюваннях, тобто коли треба уточнити діагноз, а інші методи досліджень є недостатньо інформативними. Показаннями для проведення екстреної діагностичної лапароскопії на органах черевної порожнини і таза вважаються гострий живіт, позаматкова вагітність, підозри на рак та інші стани.

zobrazhennya viber 2023 02 24 14 18 07 606 549x732

Усі вище перераховані операції виконують лікарі вищої кваліфікаційної категорії зі спеціальною підготовкою та величезним досвідом проведення подібних операцій: Башиста Рімма Олександрівна – завідувач відділенням, лікар-хірург з 25-річним досвідом роботи; Пономарьов Сергій Васильович, який має 16-річний досвід роботи лікаря-хірурга та провів вже не одну сотню хірургічних втручань; Дірей Олег Олександрович, який має 18-річний досвід роботи в хірургічному відділенні; Первак Володимир Вікторович – 16-річний досвід роботи в хірургічному відділенні; Шатравін Дмитро Михайлович, який працює вже понад п’ять років лікарем-хірургом.

Лапароскопія забезпечує доступ до органів без широкого розкриття черевної стінки. Такий вид операцій проводиться введенням в зону патології ендовідеокамери та спеціальних інструментів через невеликі розрізи розміром від 5 мм до 12 мм. Це істотно зменшує операційну травму та кількість ускладнень і покращує діагностику.

Мінімальна хірургічна травма значно скорочує терміни перебування пацієнта в стаціонарі – як правило, до 3-х днів. Також із переваг – незначна крововтрата. Менша інвазивність і хороший огляд операційного поля дозволяють мінімізувати втрату крові. Менше лікарське навантаження на організм.

Оскільки порушення цілісності шкірних покривів пов’язано з ризиком інфікування, після операції в профілактичних цілях призначаються антибіотики. Через те, що рана болить, також призначаються анальгетики.

При лапароскопії рани мінімальні, гнійно-септичні ускладнення практично не зустрічаються, біль менш виражена і менш тривала, відповідно, ліків потрібно значно менше. І, звісно, відсутність значного косметичного дефекту. Проколи при лапароскопії не перевищують 2 см. Після загоєння на їх місці залишаються ледь помітні рубці, які не порівняти з багатосантиметровим шрамом від лапаротомії.

Якщо ви маєте проблеми із здоров’ям, не відкладайте це на потім, а відразу звертайтеся до КНП «Шепетівська багатопрофільна лікарня», де вас проконсультують висококваліфіковані лікарі та нададуть потрібну медичну допомогу.

Шепетівська багатопрофільна лікарня

Останнє редагування 24 лютого 2023, 19:05
0
репостів
0
репостів