У Хмельницькому кардіохірурги рятували життя 38-річного пацієнта з Шепетівщини

Автор 13 липня 2022, 14:16

За останні 10-15 років інфаркт міокарда значно «помолодшав». Нещодавно невідкладна допомога доправила 38-річного пацієнта з Шепетівського району до Хмельницького обласного серцево-судинного центру.

У чоловіка під вечір раптово почались симптоми серцевого нападу. У районній лікарні йому стабілізували стан та невідкладною допомогою доправили в реперфузійний центр.

Зазвичай, проблеми з серцем починаються лише після 50 років, однак останнім часом ця хвороба вражає людей працездатного віку, від 35 років і молодше. Підтвердження цієї невтішної статистики ми, нажаль, маємо все частіше…

Чергова бригада (хірург серцево-судинний Андрій ДАНИЛЮК, асистент Ольга КОВАЛЬЧУК, лікар-анестезіолог Микола ШАЛАВІНСЬКИЙ, операційна м/с Олеся КАЙДАНОВСЬКА, анестезіологічна м/с Вікторія ЛИСАК, молодша м/с Ріта КЛЯШТОРНА) розпочали негайне втручання.

Проведена діагностика виявила 100% оклюзію (закриття просвіту) передньої міжшлуночкової гілки і значний тромб в стовбурі лівої коронарної артерії – важкий і небезпечний стан, який щомиті міг закінчитись летально.

293309561 566095885230313 6217252432907597381 n

На щастя, вчасно і професійно проведене малоінвазивне ендоваскулярне операційне втручання – тромбоекстракція та імплантація стент-системи – пройшло успішно і пацієнт, після подальшого стаціонарного лікування, вже на 12-й день виписаний і повернувся до родини, повернувся до життя…

«При інфаркті закривається одна із судин і кров не постачається до серця. Закриваються вони зазвичай від холестеринових бляшок, які відкладаються на стінках судин. Або ж бляшки рвуться і утворюються тромби. Під час цього людина відчуває біль», - розповідає хірург серцево-судинний Андрій ДАНИЛЮК.

Класичний інфаркт — це сильні болі за грудиною, як правило, тиснучого характеру (таке враження що щось стискає серце зсередини). Другий варіант - це болі пекучого характеру з типовим віддаванням в ліву руку, ліве плече, між лопатки. До них може доєднуватись нудота, блювота, підвищене потовиділення.

«Якщо відчуваєте подібні симптоми, не баріться – негайно викликайте невідкладну допомогу, адже при гострому інфаркті міокарда відлік іде на хвилини».

0
репостів
0
репостів