Розділ Культура

Презентували збірник документів та матеріалів «Шепетівський окружний музей у Славуті (1926-1935)»

Автор 14 жовтня 2020, 23:35

12 жовтня у приміщенні Славутської міської бібліотеки для дітей та дорослих відбулася презентація збірника документів та матеріалів «Шепетівський окружний музей у Славуті (1926-1935)» кандидата історичних наук, джерелознавця, архівіста, директора Центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г.С. Пшеничного Владислава Берковського.

Серед присутніх – голова міста Василь Сидор, радник-консультант міського голови на громадських засадах Галина Фурманчук, представники музейної справи Славути (наукова співробітниця Славутського історичного музею Тетяна Шуль), Нетішина (директорка Нетішинського краєзнавчого музею Оксана Кононюк), Шепетівки (директорка музею пропаганди Наталія Никонова), культурної, освітньої галузей нашого міста та громадськість міста.

У збірнику представлені документи, які відображають історію заснування та діяльності провідної музейної установи північних районів сучасної Хмельницької області – Шепетівського окружного музею у місті Славуті. До збірника також увійшли окремі дослідження працівників музею періоду 1926-1932 рр. Видання стане корисним та пізнавальним науковцям, вчителям, студентам, краєзнавцям, а також для усіх, кому цікава історія рідного краю. 

«Одного разу, під час роботи, мені до рук потрапила одна архівна справа, яка стосувалася Шепетівського окружного музею. Заради цікавості, піднявши її, виявилося, що ніякий він не Шепетівський, а Славутський музей, адже він називався Шепетівський окружний краєзнавчий музей у Славуті, який діяв з 1926 року фактично по 1935 рік у нашому місті. І це був не просто рівень невеликого районного музею, а потужної установи, яка входила до складу Всеукраїнської академії наук», – розпочав знайомство із книгою її автор. – Ідея зібрати документи, сформувати збірник тривала протягом 4 років. Варто відзначити, що для пошуку документів було задіяно величезну кількість архівів». 

Далі, презентуючи відео-ряд, пан Владислав ознайомив гостей зустрічі із особистостями, які стали засновниками краєзнавчої справи Славутчини, та їх діяльністю. Серед них – Володимир Кочубей, який і став перший директором Шепетівського окружного музею у Славуті. 

Свої враження від презентації висловив міський голова Василь Сидор:

"Сьогоднішня подія – це нагода говорити про результати нелегкої роботи. Надіюся, це не останнє видання автора, адже його праці – неоціненні та мають важливе значення для історії нашого краю та України."

Своє захоплення презентованим виданням висловили Владиславу Берковському керівники музейної справи Нетішина та Шепетівки, які наголосили, що це робота – це ціле відкриття історії Славутчини та принагідно подякували міській владі за підтримку таких проєктів.

Приєдналася до сказаних слів директорка НВК «СШ, ліцей «Успіх» Інна Зайонц та подякувала автору за дослідження історії малої батьківщини. За її словами, ця книга – це вже основа для подальших досліджень Малої академії наук.

На завершення обговорили цікаві ідеї та поділилися планами про подальше дослідження краю. Зокрема, Галина Фурманчук зазначила, що під час підготовки до друку видання «Шепетівський окружний музей у Славуті (1926-1935)» було озвучено ідею видати книгу про Славутський конєзавод – це теж дуже цікава тема. 

Пресслужба Славутського МВК

0
репостів
0
репостів