Розділ Культура

Музей пропаганди у Шепетівці працюватиме по-новому

Автор 20 липня 2020, 13:06

Створений навесні 2020 року у Шепетівці перший для України Музей пропаганди працюватиме за новою концепцією. Відвідувачам тут розповідатимуть про інформаційний вплив на маси та спонукатимуть до критичного переосмислення багатьох історичних подій. Про це повідомила керівниця закладу Наталія Никонова. 

"Ми показуватимемо, як пропаганда стала інформаційною зброєю. Як її використовували тоталітарні режими. Яка пропаганда діяла на території України: не лише радянська, але й нацистська. Часто це невидима війна за свідомість людей. Сьогодні маємо спонукати до критичного переосмислення минулого та  інформації, яку ми споживаємо зараз. Маємо дати розуміння, чому у ХХ столітті країна була у полоні ідеологічного гіпнозу.  Чому українці, попри колективну й родинну пам’ять, знаючи про репресії, голодомор, все одно продовжували бути носіями тієї ідеології. Ми хочемо, аби люди вийшли звідси з думкою: а чи всьому потрібно вірити?", - зазначила Наталя Никонова. 

Нагадаємо, вже після розвалу СРСР музей опинився у скруті. Фінансування від ВЛКСМ припинилося. Концепція потребувала змін. Від 90-тих і до 2010 року про Островського розповідали у контексті його неповносправності. Адже автор книги "Як гартувалася сталь" сильно хворів. За такою концепцією музей працював до 2010 року. Наприкінці 2019 року Міністерство юстиції звернулося до суду з позовом про ліквідацію музею через Закон про декомунізацію.  28 березня 2020 року рішення про перейменування підтримали депутати Хмельницької обласної ради. Оскільки заклад таки перейменували, Міністерство відмовилося від своїх претензій.

Останнє редагування 23 липня 2020, 14:42
0
репостів
0
репостів