Розділ Культура

У Судилкові відбувся різдвяний фестиваль колядок і щедрівок

17 cічня у Судилкові відбувся III-й різдвяний фестиваль колядок і щедрівок «Вифлеємська зоря – 2020». Організатори ставлять на меті популяризацію календарно – обрядових пісень зимового циклу, шани до народних традицій, віншування з Новим роком та Різдвом Христовим.

… Зима. А навкруги ніби й не зима! Та й на весну не схоже! А, може, це зимові місяці поступилися місцем весняним місяцям, бо комусь підсніжники стали потрібні? Хто зна?!

Просто дуже хочеться снігу пухнастого, морозцю міцненького, щоб пощіпав нам щічки. Ой, як же хочеться одягти шубки, рукавички і …… Ой, ой, що це?… що це?… А налетіли, налетіли! Все подвір’я стало білим!..

І закружляла Зима і дівчатка – сніжинки з танцювального колективу «Креатив» Полянського сільського будинку культури…Так розпочалося дійство, а саме: різдвяний фестиваль колядок і щедрівок «Вифлеємська зоря – 2020».

У театралізованому фестивальному дійстві взяли участь творчі колективи закладів культури та освіти громади: народний фольклорний колектив «Веснянка», дует «Поляночка», вокальний колектив «Полянські молодиці», хореографічний колектив «Креатив» Полянського СБК (директор Козак І.В., художній керівник Мурга Л.О.); вокальний колектив «Гомін» (у складі колективу директори СБК та завідувачі СК, керівник Тончук Н.О.), тріо «Сяйво» (керівник Тимощук О.В.), чоловічий гурт «Промінь» (керівник Тончук Н.О.) Судилківського СБК (директор Лисенко Н.В., художній керівник Тимощук О.В.); танцювальний колектив «Фурор» Хролинського СБК (директор Артерчук В.В., художній керівник Кошкіна Н.О.); вокальний колектив «Червоні маки» Городищенського СБК (директор Береза В.А., художній керівник Мальцев Є.О.); вокальний колектив «Мальви» Травлинського СК (завідувач Слободенюк Т.К.); вокальний колектив «Новичанка» Новицького СК (Сверчевська Т.М.); вокальний колектив «Вербиченька» (керівник Сухоцька О.О.) Красносільського СК (завідувач Миропольська Г.В.); вертеп Жолудецького СК (завідувач Сидорчук Г.І.); солістка І.Мороз В.Медведівського СК (завідувач Шудрак Ю.І.); дитячий хоровий колектив(керівник хору Лукащук О.В.). Судилківського ліцею (директор ліцею Регула Т.А.).

Гість фестивалю – народний аматорський хор УТОСу «Пролісок» м.Шепетівки з колядками і щедрівками (керівник М.Штогрін).

Гучним різдвяним епіграфом початку свята була колядка «Добрий вечір тобі, пане-господарю», яку мистецькі колективи, гості і всі присутні виконали спільно.

Новорічно – різдвяні святки – це 12 днів Коляди між Різдвом та Водохрещем, це маленькі дива, яких з нетерпінням чекають і дорослі, і діти. Творчі колективи колядками, щедрівками, віншуваннями, вертепом відтворили святкування Різдва в Україні.

«Ой, і було колись на Вкраїні: приходили дівчата й хлопці до оселі… Як набажають, як наспівають! Ой, було приходили, а ти їм — гостинчика, аби поласували дорОгою. Ой, почуєш, було, колядку чи щедрівочку, аж серце зрадіє! Любо-дорого колядників-щедрівників у дім пустити і смаколиками пригостити».

І на фестивалі пригощали усіх смаколиками, були каша і гарячий чай з цілющих трав. Готували смаколики сільські бібліотекарі та працівники клубних закладів громади.

Світло і радість Різдва! Мружачи очі, ми загадуємо бажання і свято віримо в те, що воно обов’язково здійсниться. Хто ще так не зробив, то зробіть! Отож, мружимо очі, загадуємо бажання ііііііііі…. нехай мрії стають реальністю, а у серці і душі завжди знаходить місце нова мрія для наступного здійснення!

Третій різдвяний фестиваль колядок і щедрівок «Вифлеємська зоря – 2020» відбувся і зайняв своє почесне місце в історії громади. Сподіваємося, він залишив приємні емоції у душі кожного з нас. І хоч різдвяні святки скоро завершуються, мрії, все – таки, здійснюються. Принаймні, всі сьогодні побачили трохи зими, снігу і сніжинок, а до завершення дійства погода настільки постаралася, що і ялинка, і дерева навколо покрилися сріблястим інеєм. Хіба ж не диво!

Дякуємо творчим колективам закладів культури та освіти громади за насолоду мистецтвом виконання різдвяних пісень, дякуємо жителям і гостям ОТГ, які завітали на фестиваль і разом з нами колядували, щедрували і віншували всіх із Новим роком та Різдвом. Усім добра від Різдва і до Різдва!!!

За інформацією Судилківської ОТГ

Останнє редагування 20 січня 2020, 22:59

Відео

0
репостів
0
репостів